Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tuulepark Virumaal hirmutab kohalikku rahvast (2008-02-07 00:41:59)


Kavandatava Purtse tuulepargi ümbruskonna elanikud kardavad linnulaulu kadumist, lindude rännumarsruudi muutumist, millega satuks rünnaku alla ümbruskaudsed põllud, ja müra, selgus teisipäevasel rahvakoosolekul.

 

Ida-Virumaale Purtsesse elektrienergia tootmiseks suurt tuuleparki rajav ettevõte AS Raunistal vähendab küll tuulikute arvu viie võrra, kavandatud 28-lt 23-le, kuid kohalike elanike arvates oleks nende elukvaliteedi säilimiseks maksimaalne tuulikute arv hoopis 15.

 

Seda sai kohalikelt teada Purtse tuulepargi keskkonnamõju hindamist korraldav OÜ Hendrikson & KO, kui oli teisipäeva õhtuks kutsunud projekti arutamiseks Erras ja Purtses kokku rahvakoosoleku.

 

Segavad hanerännet

Ekspert Kuido Kartau esitles inimestele kümmekonda kaarti, andmaks ülevaadet tuulikute tulevastest asukohtadest. Erras arvasid inimesed, et endiselt on liiast kolm tuulikut, mis on paigutatud keset põldu ja elamutele liiga lähedale.

 

Nad sooviksid, et elamuteni jääks vähemalt kilomeeter maad. Purtses arvati samamoodi viie tuuliku kohta. Kohalik rahvas tõstatas kevadise hanerände teema: kui tuulikud peletavad linnud tavapärastest maandumispaikadest eemale, saavad ümbruse haritud põllud suurema rüüste osaliseks.

 

Ometi leidis Kartau, et algsega võrreldes on inimeste hirmud veidi muutunud. Nüüd kardetakse tuulikute pargi visuaalset mõju ümbritsevale, maakasutusele ja lindudele, ning tekkivat müra.

 

Müra võib mõista mitmeti. Kartau kinnitas küll, et 40 detsibelli ei saa häirivaks pidada, ent Tüükri tuulepargi naabruses elavate inimeste jutul käinud Lüganuse küla seltsi esindaja Kaja Toikka rääkis hoopis muud. Tema sõnul ei arva asjast suurt midagi vaid need, kes elavad tuulikutest vähemalt kahe kilomeetri kaugusel.

 

Häiriv mürafoon

Lähemal kui kilomeeter elavad inimesed räägivad aga tuulikutega kaasnenud linnulaulu kadumisest ja rütmilisest mürast. Viimane häirib just öösiti, kui muu mürafoon hääbub. Ka ei näitavat enam pilti toaantenniga televiisor.

 

Purtse külavanema Juho Põllu sõnul käitub Purtse tuulepargi arendaja (AS Raunistal – toim) siiski kiiduväärselt, kui elanikega nii tihedalt suhtleb ja nende ettepanekuid arvesse võtab. «Nad on korraldanud plaaniväliseid koosolekuid ja kõikidele küsimustele vastata püüdnud,» ütles ta.

 

Põllu sõnul pole elanike eesmärk tuulepargi plaani põhja lasta. Pigem soovitakse leida mõistlik lahendus, mis kohalikku elu kõige vähem mõjutaks.

 

«Me ei ole rohelise energia vastu,» kinnitas Toikka ning selgitas, et kohaliku rahva eesmärk on tuulikute arvu vähendada ja need vähe häirivatesse paikadesse koondada. «Meie jaoks on neid tuulikuid lihtsalt liiga palju,» tõdes ta.

 

Kaitseministeerium hakkab tuuleparkide rajamist piirama

Tuuleparkidest on saanud ka kaitseministeeriumi murelaps, sest töötavad tuulikud segavad radarite vaatevälja, ohustades Eesti julgeolekut. Kaitseministeerium on ette valmistanud planeerimisseaduse muudatuse, mis annaks riigikaitselistel kaalutlustel õiguse öelda ei uute tuuleparkide rajamisele.

 

Kaitseminister Jaak Aaviksoo tahab enne jaanipäeva esitada valitsusele ettepaneku, et edaspidi kooskõlastataks kõik tuuleelektrijaamade plaanid kaitseministeeriumiga.

 

Aaviksoo sõnul on radarite tööd seganud ka püstitatud tuulepargid. «Me ei pruugi seetõttu näha kõike, mida võiks. Samas ei saa öelda, et probleemid praeguste tuuleparkidega kahjustaks oluliselt meie kaitsevõimet,» rääkis ta.

 

Tõenäoliselt on kõik Eesti õhuruumi rikkunud Vene sõjalennukid senini avastatud. (PM)

 

Allikas: www.postimees.ee 7.02.08, Külli Kriis, Põhjarannik.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.