Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Pealinna vabatahtlikud kaardistavad Pärnumaa prügihunnikuid (2008-02-05 00:56:03)


Laupäeval ja pühapäeval väisasid Pärnumaad kodanikealgatuse “Teeme ära 2008” vabatahtlikud Tallinnast, et alustada Pärnumaa ebaseaduslike prügiladustamispaikade kaardistamist GPSiga ja avaldada need kõigile kättesaadavana Internetis.

Seda on nad teinud juba mitme vallaga Harju-, Tartu- ja Viljandimaal.

 

Vabatahtlike eesmärk on kaardistada ja seejärel maikuus ühe nädalavahetuse jooksul koristada Eestimaa metsaalused ja rabaservad, teeveered ja kaldapealsed puhtaks prahihunnikuist ja prügist.

 

Otsaga ollakse Pärnumaal

Laupäeval oli üks vabatahtlikest, Eestimaa Looduse fondi nõukogu liige Rainer Nõlvak kaardistanud Pärnu-Ikla maantee suunal nelikümmend lubamatut prügihunnikut. Temaga pühapäeval liitunud viis Tallinnast Pärnumaale sõitnud vabatahtlikku jagasid end kolme valla vahel.

 

Eva Truuverk ja Kristjan Jansen võtsid kaardistada Koonga valla ning Kadri Allikmäe, Nele Pesti ja Ahti Heinla sõitsid läbi Varbla valla kõrvalteed, rannikurajad ja metsaraie tanumad. Nõlvak jätkas samal ajal tööd Tahkuranna vallas.

 

“Prügi loodusesse peitjad on ettearvatavad,” ütles sadu ebaseaduslikke prügihunnikuid kaardistanud Nõlvak. “Nad valivad mõne väikese teeharu, mille otsas pole postkasti, sõidavad mõnikümmend meetrit eemale puude varju ja jätavad oma olmeprahi sinna.”

 

Metsa viiakse vana mööblit, telereid, külmkappe ja isegi raamatuid, rääkimata ehitusprahist või vanadest autorehvidest ja akudest. Metsast võib leida Soome kelgu jäänuseid, uiske ja purunenud kasvuhooneklaasi, eterniiti ning lõhutud klaasidega puitraamides aknaid, plastaknaid on veel vähe.

 

Vabatahtlikud loodavad koos organisatsioonide, asutuste ja sadade loodusest hoolivate kodanike abiga maikuu esimesel nädalavahetusel Eestimaal kokku korjata, sorteerida ja korrakohaselt käitlemisse anda tuhandeid tonne Eestimaad risustavat prahti, osa sellest Pärnumaal.

 

Täienev kaart ja abilised

“Et saaksime planeerida koristuspäeva logistikat ja vajaminevaid ressursse, on tarvis kindlaks teha prügi täpsem hulk, paiknemine ja iseloom,” selgitas ettevõtmise meediajuht Tiina Urm. “Üks meie algatusgrupi liikmeid, Skype’i peaarhitekt Ahti Heinla kirjutas spetsiaalselt “Teeme ära 2008” jaoks Google Earth’i baasil prügiandmebaasi tarkvara, mis võimaldab GPS-seadme abil varustada leitud prügihunnikud koordinaatidega, iseloomustuse ja pildiga Eesti kaardil.”

 

Urmi sõnade järgi on kaardile kantud ligikaudu 2000 prügipaika ning neid lisandub iga päev, sest kodanikualgatusega on liitunud aktiviste igas maakonnas ja andmeid tuleb paljudest valdadest. Prügikaarti saab näha www.teeme2008.ee/kaart.

 

“Meie soov on kaasata organisatsioone ja ühendusi kõigist sektoritest, koole, sõpruskondi, töökaaslasi, peresid – kõiki neid, kes tahavad anda panuse, et 3. mail saaks Eestimaa oluliselt puhtamaks,” kutsus Urm üles.

 

Appi saab tõtata lihtsalt

Kaardistamisest huvitatud inimestel palub “Teeme ära 2008” pöörduda aadressil kaardistamine@teeme2008.ee, kuhu saab esitada küsimusi ja lisateavet.

 

“Anname kaardistajatele kasutajanime ja parooli, mille abil pääseb lisama ja kustutama olemasolevat andmebaasi oma piirkonnas,” selgitas kodanikualgatuse meediajuht. “Kuivõrd koristuspäeval 3. mail lähtutakse prügikaardist, on see eeldus, et prügi saaks koristatud. Seega tasub kõigil, kes tahavad, et nende kodukoht puhtam välja näeks, just nüüd meiega koostööd teha.”

 

Peale prügi kaardistamise otsib kodanikeühendus “Teeme ära 2008” tegusaid inimesi, kes on valmis hakkama kohalikeks koordinaatoriteks 3. mai koristuspäeva ettevalmistamisel. Selleks tuleb pöörduda aadressil anu@teeme2008.ee.

 

Kes tunneb, et ta prügi keskel elada ei taha, kuid ülaltoodud viisil aidata ei saa, võib abistada, tulles 3. mail oma kodu ümbrust koristama.

 

Registreerimine suureks üle-eestiliseks koristuspäevaks algab 21. märtsil aadressil www.teeme2008.ee.

 

Allikas: Pärnu Postimees 5.02.08, Tõnu Kann.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.