Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Aafrikast leiti uus loom: antiloobi ja sipelgaõgija nägu elevandi sugulane (2008-02-02 06:21:47)

 

 

 

Londiga sarnaneva koonuga kassisuurused elukad jäid pildile ja püüti kinni Tansaanias.

Tansaania mägipiirkonnas leitud uut liiki hiidlondikkoonu on kolmest teadaolevast sarnasest liigist kuni poole raskem ja viiendiku võrra pikem.

 

Sellegipoolest on seegi hiidlondikkoonu vaevalt kassisuurune, kaaludes 700 grammi ja olles 30 sentimeetri pikkune. Elukas on justkui segu miniatuursest antiloobist ja sipelgaõgijast, olles tõeline elav fossiil.

Teadlaste arvates on nad jäänud peaaegu muutumatuks viimase 23 miljoni aasta jooksul, kirjutas ajakiri Journal of Zoology. Loomad jäid kaamera ette Udzungwa mägedes, kus ekspeditsioon oli pildistamas hoopis väikseid antiloope. Hiljem püüti kinni neli looma ja leiti ka üks surnud isend.

 

California teaduste akadeemia liige Galen Rathford, kes kuulus olendi liigikuuluvuse määratlenud teadlaste rühma, selgitas BBC-le, et kõiki 15 londikkoonu liiki on leitud ainult Aafrikas, hiidlondikkoonusid oli seni teada kolme liiki.

 

Ingliskeelse nime elephant shrew  said nad seetõttu, et meenutavad Euroopas ja Ameerikas elavaid karihiiri. Viide elevandile lisati londikujulise koonu tõttu, millega nad metsaalusest prahist putukaid otsivad. Hiljem jõuti järeldusele, et nimi läheb veelgi enam täppi.

Hoolimata londikkoonude väiksusest on nad hoopis lähemalt seotud elevantide kui karihiirtega. Londikkoonude, elevantide, tuhnikute ja küüniskabjaliste ühine esivanem võis elada saja miljoni aasta eest.

 

Allikas: www.epl.ee 2.02.08, Kaivo Kopli

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.