Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Täpsustub pakendiseadus ja pakendiaktsiisiseadus (2008-01-31 12:54:36)

 
Neljapäeval, 31. jaanuaril kiitis Vabariigi Valitsus heaks pakendiseaduse ja pakendiaktsiisiseaduse muutmise seaduse eelnõu, mille eesmärk on viia seadused vastavusse Euroopa Liidu õigusaktidega ning täiendada pakendiseaduse ja pakendiaktsiisi seaduse nõudeid.

Täiendavalt on pakendiseadusesse toodud mõisted “pakendatud kauba turule laskmine” ja “taaskasutusorganisatsioon”, mis võimaldab täpsemalt määratleda vastutust pakendiseaduse ja pakendiaktsiisi seaduse täitmise eest.

Taaskasutusorganisatsiooni ülesandeid täiendatakse mitmete kohustustega. Otseselt sõnastatakse nõue teavitada avalikkust ja tarbijaid pakendi ja pakendijäätmete tagastamise korrast ja nõuetest, samuti seatakse miinimumnõude kogumispunktide tihedusele. Ettevõtteid, kes toovad turule üle 5 tonni pakendeid aastas, kuid ei ole nende tagasivõtu ja taaskasutamise kohustusi üle andnud pakendiorganisatioonidele, kohustakse ise korraldama nende poolt turule toodud pakendite kogumine samadel alustel, kui seda teevad pakendiorganisatsioonid.

Eelnõu täpsustab ka pakendi ja pakendijäätmete tagasivõtmise nõudeid, sealhulgas tagatisrahaga pakendite osas. Nii peab müügikoht pindalaga vähemalt 200 m2 võtma tagatisrahaga pakendid tagasi müügikohas või selle teenindusmaal müügikoha lahtioleku aegadel. Väiksema müügikoha puhul võib seda kohustust üle anda kellelegi teisele ainult kohaliku omavalitsuse loal, kuid tagasivõtt peab olema tagatud müügikoha kauplemisajal. Kohustusliku tagatisrahaga toodete loetelusse lisatakse ka mõisted „siider“ ja „perry“, sest oma alkoholisisalduse poolest on need sarnased kehtivale „vähese etanoolisisaldusega joogile”. Lisaks antakse võimalus kehtestada tagatisraha ka teistele müügipakenditele, mis tähendab seda, et ka kange alkoholi jm. toodete pakendite osas saavad tootjad poolte kokkuleppel tagatisraha süsteemiga ühineda.

Lisaks sätestatakse eelnõuga ka pakendijäätmete minimaalsed taaskasutamise sihtarvud kuni aastani 2012. Sihtarvude saavutamiseks on eelnõus vaheetappidena ettenähtud pakendijäätmete materjalipõhised taaskasutamise sihtarvud pakendiettevõtjatele aastateks 2009, 2011 ja 2012.

Eelnõu leevendab pakendikoguste arvestuse- ja taaskasutusega seotud nõudeid väikeettevõtjatele. Pakendiettevõtjad, kelle turule lastava kauba pakendi kogused on väikesed - plastkilest pakendi puhul massiga alla 25 kg kvartalis või alla 100 kg aastas ja muust materjalist pakendi puhul massiga alla 50 kg kvartalis või alla 200 kg aastas, vabastatakse pakendi ja pakendijäätmete tagasivõtmise, pakendiregistrisse andmete esitamise ja pakendijäätmete taaskasutamise kohustusest.

Täpsustatud ja täiendatud on järelevalve alaseid sätteid. Vastutusealast peatükki täiendatakse võimalusega koostada ettekirjutusi ja sh määrata sunniraha (kuni 500 000 kr).

Pakendiseaduse ja pakendiaktsiisi seaduse muutmise seaduse eelnõu on ettevalmistatud Keskkonnaministeeriumis ning selle koostamisest on osa võtnud ka Säästva Eesti Instituudi moodustatud töögrupp. Eelnõus on arvesse võetud 2005-2006. aastal toimunud Transition Facility Twinning projekti “Pakendijäätmete kogumise ja taaskasutamise süsteemi arendamine Eestis“, milles arvestati Austria Föderaalse Keskkonnaagentuuri ekspertide ettepanekuid.

Seaduse muudatus läheb heakskiitmiseks Riigikokku ja jõustub kümnendal päeval pärast Riigiteatajas avaldamist.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 31.01.08 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.