Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Looduskaitseliste maade vahetamine asendub väljaostmisega (2008-01-31 12:50:36)


Neljapäeval, 31. jaanuaril kiitis Vabariigi Valitsus heaks looduskaitseseaduse muudatuse, millega lõpetatakse looduskaitseliste maade vahetamine ja see asendatakse riigi poolt nende maade väljaostmisega.

Seaduse eelnõu kohaselt tunnistatakse kehtetuks looduskaitseseaduse punkt, mis reguleerib kaitstavat loodusobjekti sisaldava kinnisasja vahetamist. Muudatuse eesmärk on lõpetada kinnisasjade vahetamine ning rakendada kompensatsioonimehhanismina vaid kinnistute omandamist raha eest.

„Looduskaitseseaduse muudatus tühistab senise looduskaitseliste piirangutega maade vahetamise võimaluse, asendades selle maaomanikule võimalusega taotleda sellise maa riigi poolt välja ostmist,“ täpsustas keskkonnaminister Jaanus Tamkivi. „Kuna kinnisasja vahetamine on riigi jaoks ajaliselt pikk ja keeruline toiming, siis muudatusega kaasneb menetluste kiirem ja selgem toimimine.“

Riigile kuuluva maa vastu kaitsealuse maa vahetamisel on keeruline tagada võrdseid väärtusi, sest maa hinda mõjutavad pidevad muudatused kinnisvaraturul. Lisaks tuleb arvestada, et riigil ei ole piiratud maareservi juures võimalik kõigile avalduse esitanutele tagada võrdväärset vahetusmaad. Kinnistute väljaostmise korral on kõigil võimalus omandada piiranguteta sobiv maa käibes olevate maade hulgast sobivas kohas ja sobiva sihtotstarbega.

Enne seaduse jõustumist algatatud kinnisasja vahetamise menetlused viiakse lõpuni kinnisasja omandamise menetlusena, kusjuures esitatud kinnisasja vahetamise avaldused loetakse kinnisasja omandamise ettepanekuteks.

Sätte eesmärk on määratleda, et ka pooleliolevad vahetusmenetlused lõpetatakse ning need asendatakse kinnisasja omandamismenetlusega.
Vahetusmenetluse lõpetamine asendatakse teise, samaväärse kompensatsioonimehhanismiga, mille kohaselt riik omandab kaitstavat loodusobjekti sisaldava kinnisasja selle väärtusele vastava tasu eest.
Nii maa vahetamisel kui ka maa riigi poolt omandamisel ei muutu isiku varanduslik seisund.

Vajalik on veel välja töötada kinnisasja väärtuse määramise kord ja alused just sellistele juhtumitele, kus tavapärane tehingute võrdlemise meetod ei ole piisav. Ka tuleb kehtestada väärtuste määramise alused, et vahetamistelt omandamistele üleminekul oleksid hinna kujunemise alused ühtsed.

Praegu on Maa-ametis menetluses ligi 680 maadevahetuse avalduse.

Seaduse muudatus läheb heakskiitmiseks Riigikokku ja jõustub kümnendal päeval pärast Riigiteatajas avaldamist.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 31.01.08 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.