Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Riigi uus jäätmekava keskendub jäätmete taaskasutusele (2008-01-30 20:33:41)


Keskkonnaministeeriumis on valminud riigi jäätmekava 2008-2013 eelnõu, mis näeb ette abinõusid jäätmete taaskasutamise edendamiseks ja sisaldab ka maakondade jäätmehooldust.

Uus jäätmekava kirjeldab jäätmevaldkonna arengu põhisuundasid. Arengukavas on rõhk pandud jäätmete taaskasutuse olulisele suurendamisele ja ladestamise vähendamisele. „Aastate 2008-2013 esmatähtsad suunad on jäätmete sortimine tekkekohal ja liigiti kogumine, jäätmejaamade-jäätmepunktide arendamine, jäätmete tekke ning ohtlikkuse vähendamine, sealhulgas jäätmete taaskasutamine energitootmiseks ehk jäätmete nõuetekohane põletamine,“ loetles Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek.

„Üks olulisi erinevusi eelmise jäätmekavaga võrreldes puudutab maakondade jäätmehooldust. See tähendab, et riigi jäätmekavasse on lisatud maakondade jäätmekavad,“ märkis Eek. Praegu kehtivad maakondade jäätmekavad tunnistatakse keskkonnaministri käskkirjaga pärast jäätmekava eelnõu kinnitamist kehtetuks. Välja kujuneb maakondade jäätmealane koostöö ning seega moodustub üle-eestiline kohalike omavalitsuste terviklik jäätmekäitlusvõrgustik, nagu see on tavapärane ka mujal Euroopas.

„Jäätmehooldust ei saa arendada tulenevalt maakonna piiridest, vaid pigem asustustihedusest ja muudest kommunikatsioonidest lähtuvalt. Seetõttu muutub nüüdsest veelgi olulisemaks kohaliku omavalitsuse koostöö nii jäätmekavade koostamisel kui ka jäätmehoolduseeskirjade, korraldatud jäätmeveo, jäätmete liigitikogumise korraldamisel,“ rõhutas Eek.

Jäätmekava eelnõu koostamist korraldas Keskkonnaministeerium. Koostamisse olid kaasatud esindajad Siseministeeriumist, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumist, Eesti Jäätmekäitlejate Liidust, omavalitsusliitudest ning Eesti Keskkonnaühenduste Kojast. Jäätmekava eelnõu ja selle rakenduskava koostas ning keskkonnamõju hindamise viis läbi AS Maves.

Keskkonnaministeerium saatis jäätmekava eelnõu kooskõlastamiseks erinevatele ministeeriumitele ja maavanematele. Kinnitamiseks läheb jäätmekava eelnõu Vabariigi Valitsusele.

Jäätmekava eelnõu ja sellega seonduvad materjalid on Keskkonnaministeeriumi kodulehel aadressil http://www.envir.ee/994.

Lisainfo: Ulvi-Karmen Möller, keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna peaspetsialist, tel 626 2999.

Allikas: keskkonnaministeeriumi 30.01.08 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.