Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Vaenukägu külastas talvist Kärdlat (2008-01-29 13:46:06)

 

Viimased aastad on toonud uusi teateid haruldaste lindude kohta Hiiumaa eri paigus. Jõuluajal nähti Kärdlas haruldast vaenukägu, rääkis linnuvaatleja Vello Tarning.

 

23. detsembril kl 13.42 nägi Tiiu Teras Kärdlas oma kodu õuel Tiigi tänaval vaenukägu. Tütar pildistas lindu, kes õue teerajal, lindude toidumaja lähistel nokkis mahapudenenud terakesi.


Pilt: http://bio.edu.ee

 

“Nagu õmblusmasin nokkis kiiresti-kiiresti oma pika nokaga. Tutt oli pea peal. Imestasime, et mis linnuga küll tegu. Kahjuks ei jõudnud nii kiiresti fotoaparaati tuua, et head pilti saada, lind kadus muru sisse. Kui lugesin jaanuarikuu Eesti Loodusest artiklit vaenukäost, olin juba enam-vähem kindel, et tegu oli vaenukäoga. Hiljem kuulsin, et vaenukägu oli sügisel nähtud ka Kärdla kalmistu läheduses,” rääkis Tiiu Teras.

 

Kuigi hägusad fotod ajalehes avaldamist ei kannata, on neil hästi näha linnu sulestiku värv ja tiivatriibud. “See teade pani nii mõnegi linnuvaatleja õlgu kehitama – pole võimalik. Teatmeteostes on kirjas, et vaenukägu talvitub Aafrikas ja viimased linnud asuvad teele oktoobris.

 

Et lind õigesti määratud oleks, selleks nõutakse ka fotot juurde ja kuna foto õnnestus, siis see kinnitab linnu õiget nime,” ütles linnuvaatleja Vello Tarning. Tarning oletas, et vaenukäo siinolemist võis pikendada soe sügis-talv. “Loodame, et nüüd on ta juba teel soojale maale, sest talve see haruldus siin vastu ei peaks,” nentis Tarning.

 

Internetist leitud info kohaselt on looduskaitsealuse vaenukäo pea ja rind ookerkollast või oranþi värvi, tiivasuled musta-valgetriibulised. Peas on sulgedest hari, mis erutuse korral püsti tõuseb. Kehapikkus on 25–29 cm, tiiva siruulatus 42–48 cm, kaalub 55–80 g.

 

Pesa teeb vaenukägu puuõõnde, maapinna- või müüriõõnsusesse. Kurnas on 7–8 muna, mida emalind haub 15–16 päeva. Elupaigana eelistab parke, aedu ja kultuurmaastikke.

 

Ta on rändlind, kes lahkub meilt juba augustis ja tuleb tagasi aprilli teisel poolel.

 

Talvituskorterid asuvad tal Aafrikas ja Lõuna-Aasias. Vaenukägu on levinud Euroopas, Aasias ja Põhja- Aafrikas. Eestis on tema levila põhjapiir, siin on ta kitsa levikuga haruldane haudelind.

 

Eelmine kord tuli Hiiu Lehele teade, et haruldast lindu nägi 2005. aasta oktoobris Kõpu poolsaarel asuva Kiduspe küla elanik. Vaenukägu kõndis seal maapinnal ilmselt toitu otsides. Tulijat märgates lendas ta puu otsa ning tõstis erutusest püsti oma eritunnuse – ruugetest mustaotsalistest sulgedest uhke peatuti.

 

Linnuvaatleja Vello Tarningu andmetel nähti vaenukägu ka 2004. a sügisel Kärdlas ühes Hiiu tänava aias.

 

Allikas: www.hiiumaa.ee 29.01.08.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.