Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kui palju taimi võib reisija Eestisse tuua? (2008-01-29 00:33:45)

 

Ahvatlus tuua välisriikidest kaasa uusi ja huvitavaid taimi on paljudel reisihimulistel. Kui palju aga tohib neid Eestisse ühes võtta, selle kohta saime vastuse Taimetoodangu Inspektsioonist (TTI).

 

Ametlik sõnastus kõlab nii: Euroopa Liidu riikidest (k.a Azoorid ja Madeira) võib reisija tuua Eestisse taimi ja taimseid saadusi oma tarbeks vähesel määral”. Arvuliselt, mahuliselt või massi järgi pole kahjuks määratletud.

 

Edasi:

 

Erandiks on viljapuu-bakterpõletiku peremeestaimed, mida võib Eestisse tuua ainult viljapuu-bakterpõletiku suhtes kaitstavast piirkonnast või puhvertsoonidest ning need taimed peavad olema varustatud ZP-taimepassiga.

 

Väljastpoolt Euroopa Liitu (s.h Venemaa, Norra, Kanaari saared) võib reisija oma tarbeks ilma fütosanitaarsertifikaadita Eestisse tuua taimi ja taimseid saadusi järgmistes kogustes, kui sissetoomine Euroopa Liitu ei ole keelatud:

kuni 5 taime, sealhulgas puud ja põõsad;

kuni 3 kg tsitruselisi;

kuni 5 kg muid värskeid puu- või köögivilju või mõlemaid kokku;

kuni 20 lõikelille või -oksa või mõlemaid kokku või ühe lõikelilledest või -okstest või nendest mõlemast valmistatud kimbu või pärja;

kuni 5 toalille;

kuni 2 kg lillesibulaid või -mugulaid või mõlemaid kokku;

kuni 5 viiegrammist müügipakendit seemneid.

Ilma fütosanitaarsertifikaadita ei ole Eestisse lubatud toimetada:

viljapuu-bakterpõletiku (Erwinia amylovora) järgmisi peremeestaimi ja nende õietolmu: toompihlakas (Amelanchier Med.), ebaküdoonia (Chaenomeles Lindl.), tuhkpuu (Cotoneaster Ehrh.), viirpuu (Crataegus L.), küdoonia (Cydonia Mill.), villpööris (Eriobotrya Lindl.), õunapuu (Malus Mill.), astelpihlakas (Mespilus L.), tuliastel (Pyracantha Roem.), pirnipuu (Pyrus L.) ja pihlakas (Sorbus L.) ning Davidi fotiinia (Photinia davidiana (Dcne.));

tarbe- ja seemnekartulit;

mulda ja komposti;

krüsanteemi, nelgi ja orhidee lõikeõisi, mis pärinevad väljastpoolt Euroopa riike;

sugukonna tsitruselised ja perekonna viinapuu taimi.

Käesolevad sisseveotingimused põhinevad Taimekaitseseaduse, Põllumajandusministri 20. septembri 2005.a. määruse nr 95 „Lihtsustatud korras ühendusevälisest riigist Eestisse toimetatavate taimede, taimsete saaduste ja muude objektide loetelu, lubatud kogused ning ühendusevälisest riigist Eestisse toimetamise lihtsustatud kord” ja Põllumajandusministri 24. mai 2004.a. määruse nr 94 „Taime, taimse saaduse ja muu objekti ühendusevälisest riigist või selle piirkonnast Eestisse toimetamise keeld” nõuetele.”

 

Allikas: Taimetoodangu Inspektsioon 28.01.08.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.