Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lambalihale pane piparmünti, punase veini kastmesse rosmariini ja kalale tüümiani (2008-01-27 00:24:51)


Ka kõige külmemal ja pimedamal ajal on ürdiletid rohelise all lookas. Et paremini kõigi tuntud ja vähemtuntud maitseroheliste vahel orienteeruda, õpetab restorani Pärl peakokk Inga Paenurm, kus, miks ja mida kasutada.

 

Inga on märganud, et liiga sageli viskavad perenaised potiürtide kontsud minema – lõikavad varred maha ning pott lendab prügikasti. Tegelikult võib mõne taime vabalt potti ümber istutada ja mõne aja pärast on juba uued võrsed, mida hea kasutada. Ümberistutamist taluvad hästi näiteks meliss, tüümian, petersell ja pune.

 

Teiseks kiputakse Inga sõnul sageli pärast rohelise osa kasutamist minema viskama maitsetaimede varsi. "Ja kõige parem osa jääb kasutamata!" Selle asemel võiks näiteks petersellivarred kimpu koguda ja ära kuivatada. Hiljem saab neid kasutada puljongi keetmisel. Inga ei viska kunagi ürtide varsi minema, vaid kuivatab või külmutab neid. "Kui loodus armastab meid, siis peame loodust vastu armastama," ütleb kokk.

 

Petersell

Kuhu sobib: annab väga head maitset suppidele ja salatitele. Taim on asendamatu lihatoitude ja suppide maitsestamisel, selle värskeid lehti on soovitatav lisada toidule pärast keetmist. Peterselli sobib ka toitude kaunistamiseks. Allesjäänud petersellivarsi tasub kuivatada ning hiljem puljongites kasutada.

 

Mida sisaldab: C-vitamiini, karotiini- ja eri mikroelemente. 20 grammi petersellilehti katab päevase C-vitamiini vajaduse.

 

Miks kasulik: südamehaigetele, kuna võimaldab toidu maitsestamisel piirata keedusoola hulka. Petersellis on soodne kaltsiumi ja fosfori vahekord, mille tulemusena petersell parandab söögiisu, soodustab seedimist ning on rahustava toimega.

 

Piparmünt

Kuhu sobib: enamasti tehakse teed, aga sobib väga edukalt ka magustoitudesse. Purustatud piparmündilehed annavad kreemidesse ja jäätistesse segatuna tugevat maitset. Samuti kasutatakse piparmünti kõiksugustes kokteilides (näiteks mojito’des). Väga hästi sobib lambaliha juurde, omapärase ja mõnusa maitse annab hakitud piparmünt ka köögiviljadele ja ühepajatoitudele.

 

Mida sisaldab: hulganisti magneesiumit, C- ja A-vitamiini.

Miks kasulik: rahustab seedimist, tapab baktereid, lõdvestab lihaseid.

 

Meliss

Kuhu sobib: kasutatakse dessertides ja väga palju ka kaunistamiseks.

Mida sisaldab: lehed on rikkad mõru- ja parkainete, orgaaniliste hapete ja vitamiinide poolest. Ravimtaime teevad temast eeterlikud õlid (lehtedes on neid 0,2–0,5%). Lehtedes on ka palju C-vitamiini ning veidi karotinoide ja mikroelemente.

 

Miks kasulik: Vana-Kreekas kasvatati melissi kui meetaime, selle õitest saadud meele omistatakse erilist ravijõudu. Antiikarstid hindasid melissi kõrgelt kui elutahet tugevdavat ja rõõmsaks tegevat taime. Tänu oma õrnale sidrunilõhnale mõjub see uimastavalt – tugeva annuse puhul toimib unerohuna, nõrga puhul aga rahustab magu. Vaigistab valu, ennetab spasme, soodustab seedimist ning aitab gaasi-, ja menstruatsioonivalude ning migreeni puhul. Parandab mälu ja südametegevust, hoides ära südamepekslemise ja tursed. Kõrgenenud vererõhu korral vähendab pearinglust ja kuminat kõrvus ehk teisisõnu aitab mõõdukalt vererõhku langetada.

 

Pune (oregano)

Kuhu sobib: võib kasutada salatites-suppides ehk kus aga meeldib. Taimel on väga intensiivne maitse, nii et enne maitsestama asumist tasub taime kindlasti mekkida. Vahemere ja Mehhiko köögi lemmikürt, sobib pitsade, taimetoitude, risottode, kala ja liha maitsestamiseks. Ka pune varsi ei tasu ära visata, vaid külmutada või kuivatada.

 

Miks kasulik: parandab ainevahetust ja kergendab seedimis- ja hingamiselundite vaevusi, samuti sisaldab pune rohkelt antioksüdante. Näiteks Filipiinidel kasutatakse punet ravim-, mitte niivõrd maitsetaimena.

 

Murulauk

Kuhu sobib: kasutatakse peamiselt külmades kastmetes ja salatites, samuti kaunistuseks lihatoitudele. Kuumutamist murulauk ei kannata, keedetud murulauk ei näe just eriti isuäratav välja. Seepärast tasuks murulauku kasutada külmades toitudes või lisada soojale roale alles enne serveerimist.

 

Mida sisaldab: vitamiine, mineraalaineid ja mikroelemente.

 

Spinat

Kuhu sobib: saab teha sooje salateid või näiteks praadida võis, lisades küüslauku ja küüslaugusoola.

 

Mida sisaldab: väga palju vitamiine ja mineraalsooli, karotiini, E, K ja C- vitamiini, kaaliumi, rauda, joodi, fosforit ja kaltsiumi.

 

Miks kasulik: tänu suurele joodi ja kaaliumi sisaldusele soodustab spinat vereloomet.

 

Till

Kuhu sobib:oma suurepärase värskendava aroomi ja meeldiva maitsega peaaegu iga toidu kaaslane. Kõige klassikalisemalt kasutatakse tilli tomati-kurgi-hapukooresalatis, aga ka kartuli-, liha- ja kalatoitudes. Tillivarsi ei tasu ära visata, vaid keerata fooliumisse ja panna sügavkülma või lihtsalt ära kuivatada. Pärast on hea puljongile lisada.

 

Mida sisaldab: vitamiine, mineraalaineid, kiudaineid, samuti makro- ja mikroelemente. Sarnaselt peterselliga on ka tillis organismile soodne kaltsiumi ja fosfori vahekord.

Miks kasulik: parandab söögiisu, soodustab seedimist ning on rahustava toimega. Till võimaldab maitsestamisel piirata keedusoola hulka, seetõttu on till kasulik eriti lastele ja südamehaigetele.

 

Salatid

Tammelehesalat, lehtsalat, Lollo Rosso, jääsalat

 

Kuhu sobivad: maitsevad suhteliselt sarnaselt. Väga hea salati kõigist kolmest korraga, lisades tomatit ja kurki, ka pähkleid, ja maitsestada näiteks sidruni- või ingveriõliga.

Mida sisaldab: arvestataval hulgal mikroelemente (kaltsium, magneesium, fosfor, raud) ja C-, E- ning B-rühma vitamiine.

 

Miks kasulik: 100 g lehtsalatit annab vaid 12 kcal, seega sobib salat ideaalselt neile, kel probleeme ülekaaluga.

 

Aed-liivatee (tüümian)

Kuhu sobib: ideaalselt lambaliha ja kala juurde, ka suppide, liha-, seene-, pastatoitude ja pitsa maitsestamiseks. Kasutatakse Itaalia, Kreeka ja Mehhiko toitudes, tüümianiga võib maitsestada grillitud liha ja kala, ühepajatoite, kastmeid, suppe, hakklihatoite, maksa, salatikastmeid, kukleid-sepikuid, omletti, risottosid.

 

Koos basiilikuga suurepärane kaaslane tomatile. Enne toidule lisamist võib punet peovahel peenemaks purustada.

 

Miks kasulik: tugev antiseptik, aitab hingamisteede haiguste, bronhiidi ja astma korral. Samuti on tal krampidevastane toime ning on kasulik lihasväsimuse ja reumaatiliste valude puhul. Aitab koondada mõtteid ja keskenduda.

 

Rosmariin

Kuhu sobib: võib kasutada kõikjal, tegu on väga mõnusa aroomi ja lõhnaga ürdiga. Muudab täiuslikuks punased veinikastmed, samuti tasuks kasutada lambaliha, kartulitoitude, juurviljade, suppide, salatite ja dessertide juures.

 

Mida sisaldab: rohkesti rauda, kaltsiumi ja vitamiini B6.

 

Miks kasulik: soodustab vereringet ja tugevdab südant ning parandab seedimist, maksa ja sapi tegevust, alandab vererõhku ja turgutab organismi. Rosmariini lisatakse ka vannivette, sest tal on lihaseid lõdvestav toime ning aitab ka külmetushaiguste korral.

 

Basiilik

Kuhu sobib: kasutatakse kõiksuguste mozarella’ga salatites, sobib nii liha-, muna-, seene- kui ka pastatoitude maitsestamiseks. Ideaalne roogade kaunistamiseks. Tegu on taimega, mis ei kannata kuuma ega säili eriti kaua.

 

Mida sisaldab: C- ja B5-vitamiini, palju kasulikke eeterlikke õlisid.

 

Miks kasulik: meeltpuhastava toimega närvitoonikum. Lisab otsustusjulgust ja taastab enesekindlust. Stimuleerib ajutööd ja parandab kontsentratsioonivõimet. Kasulik pikaajalise õppimise ajal ja vaimse väsimuse korral. Kasutatakse ka hingamisteede haiguste puhul.

 

Allikas: SL Õhtuleht 26.01.08, Dagmar Lamp.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.