Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Metsandusnõukogu arutas metsaseaduse muutmist (2008-01-25 16:28:48)


Neljapäeval, 24. jaanuaril kohtusid Keskkonnaministeeriumis metsandusnõukogu esindajad, et arutada ministeeriumi poolt koostatava metsaseaduse muutmise seaduse eelnõu.

„Seaduse muutmise ettevalmistamisega on sisuliselt alustatud juba ajast, mil see 7. juunil 2006. aastal Riigikogus vastu võeti,“ ütles Keskkonnaministeeriumi abiminister ja metsandusnõukogu esimees Rita Annus. „Tulenevalt rakendamise käigus esile kerkinud probleemidest on kaardistatud võimalikke kitsaskohti ning koostatud muudatusettepanekud.


Seaduse muutmisse on kaasatud metsanduse huvigrupid, kellelt on eelmise aasta sügisel ja käesoleva aasta hakul laekunud hulgaliselt ettepanekuid.“

Ministeeriumis on nüüdseks muudatusettepanekud kokku võetud ning eelnõu terviktekst koostatud. Eelnõu eesmärk on muuta metsaseadus võimalikult hästi toimivaks ja kõikide huvigruppide huve koosmõjus arvestavaks, lisas Annus.

Eelnõus on kavas likvideerida mittevajalikud piirangud ja kaotada topeltregulatsioon. Kehtiv metsaseadus sätestab metsa majandamisel mitmeid täiendavaid piiranguid, mis ei täida oma eesmärki. Näiteks soovitakse eelnõuga tühistada metsa uuendamise tagatisraha tasumise kohustus. Endiselt jäävad kehtima aga teised metsa uuendamisele suunatud sätted. Metsaomanik peab kahe aasta jooksul lageraiest (või metsa hukkumisest) arvates rakendama metsa uuendamise võtteid ulatuses, mis viis aasta pärast raiet (või metsa hukkumist) tagaksid uuenenud metsa.


Samuti on selgunud, et metsamajandamiskavade kehtestamise kohustus on tavapärasele metsade majandamisele liiga piirav ning suurendab bürokraatiat. Seega on plaanis kava kehtestamise nõue seadusest välja jätta ja metsade majandamise aluseks saab olema metsainventeerimise andmete olemasolu ja metsateatis.

Metsandusnõukogu andis koostatud seaduse eelnõule positiivse hinnangu ning toetas keskkonnaministrit muudatuste sisseviimiseks. Eelnõuga tehtavad muudatused ei too kaasa täiendavaid kohustusi, samuti ei muuda see oluliselt seni kehtinud metsanduse sisulisi põhimõtteid.

Ants Varblane Eesti Erametsaliidust ütles, et metsaseaduse muudatused võimaldavad metsaomanikel keskenduda nende metsade majandamisele, mis seda kõige enam vajavad. Seadusega planeeritavad muudatused on kooskõlas erametsaomanike eesmärkidega.

Metsandusnõukogu on moodustatud keskkonnaministri eelmise aasta 26. novembri käskkirjaga metsanduse arengukava elluviimise toetamiseks ning erinevate huvigruppide kaasamiseks metsanduse strateegiliste probleemide lahendamise tarvis. Metsandusnõukogus on esindatud Eesti Maaülikooli, Metsakaitse- ja Metsauuenduskeskuse, Eesti Erametsaliidu, Eestimaa Looduse Fondi, Eesti Metsatööstuse Liidu, Riigimetsa Majandamise Keskuse, Riikliku Looduskaitse Keskuse, Erametsakeskuse, Keskkonnainspektsiooni ja Keskkonnaministeeriumi esindajad. Metsandusnõukogu juhib Keskkonnaministeeriumi abiminister Rita Annus.

Lisainfo: Marku Lamp, keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhata kt, tel 626 2920.

Allikas: keskkonnaministeeriumi 25.01.08 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.