Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
“Pärnumaa loodus” üllatab sisukusega (2008-01-25 01:22:47)


Pärnumaa keskkonnateenistus esitles eile Tervise Paradiisi konverentsisaalis kogumikku “Pärnumaa loodus”, mille teksti ja piltide autorite ring ulatub poolesajani ja trükise ettevalmistöö algas seitse aastat tagasi.

 

Kompaktse, 250-leheküljelise tabelite, kaartide ja infograafikaga täiendatud looduskogumiku koostamise ja väljaandmise mõtte sai keskkonnateenistuse juhataja Toomas Padjus põhjanaabrite juures ühest maakonnast.

 

Aastate jooksul on vahetunud kogumiku koostajad, mõtte vedas põhitöö kõrvalt lõpptulemuseni keskkonnakorralduse spetsialist Toomas Kalda (pildil).

 


Kalda ütles kogumiku esitlusel, et mahukas materjalis tuli teha valik, nii on keskendutud loodusele ja klassikalisele looduskaitsele.

 

Pärnumaa looduse üldandmetele järgnevad peatükid maakonna geoloogilisest ehitusest, veestikust, taimestikust, seenestikust, loomastikust ja looduse kaitsest. Väga põhjalik ülevaade on antud Pärnumaa kaitsealadest ning ürglooduse raamatusse kantud loodusmälestistest. Ülevaate saab looduse õpperadadest, pärandkooslustest ja väärtuslikest maastikest maakonnas.

 

Pika ajalooga on lindude rände uurimine Kabli linnujaamas ja Nigula metsloomade taastuskeskuse töö, millest asjatundjad ülevaate annnavad.

 

“Nõustusin selle ettepanekuga kohe, et kirjutada Pärnumaa seenestikust,” ütles Tartu ülikooli emeriitprofessor Kuulo Kalamees. “See on väga tore ettevõtmine, olen käinud Eestimaal seenel üle 55 aasta ja materjali on kogunenud palju, seda on tore kokku võtta ja kogumikku on vaja nii Pärnu- kui kogu Eestimaa rahva jaoks.”

 

Kalamehe kolleeg, bioloogiakandidaat Elle Roosalu kirjutas ülevaate Pärnumaa taimkattest ja tegi trükise esitlusel ettepaneku pühendada järgmine kogumik saartele. “Pärnu maakonnas on vähe saari, aga loodus on seal huvitav,” tähendas ta.

 

Riikliku looduskaitsekeskuse Pärnu-Viljandi regiooni direktori asetäitja Agu Leivits arvas, et aastal 2010 võiks hakata mõtlema Pärnumaa looduse koguteose peale. Selleks ajaks on Eesti entsüklopeediakirjastus välja anda Pärnumaa koguteose, siis tuleks see täiendusena väärtteosele ja oleks vajalik seda enam, et vahepeal on kaitsealade võrgustik muutunud.

“Arvan, et loodushuvilisi on rohkem kui tuhat, nii et “Pärnumaa loodus” vajab kordustrükki, kuid juba ajakohastatuna, aga see on superilus raamat,” hindas trükist põgusa sirvimismulje põhjal tunnustatud keskkonnaekspert Urmas Vahur.

 

Vabamüüki SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse toetusega trükitud kogumik ei lähe, küll antakse selle eksemplare koolidele ja raamatukogudele. Kellel looduse vastu sügavam huvi, võib ülevaateteost küsida Pärnumaa keskkonnateenistusest (Kerese 4).

 

Allikas: Pärnu Postimees 25.01.08, Silvia Paluoja.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.