Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Läänemere regiooni kliima soojeneb ja veetase tõuseb (2008-01-24 00:31:22)

 

13 riigi rohkem kui 80 autori koostöös valminud koguteosest selgus, et Läänemere regiooni kliima soojeneb ja veetase tõuseb.

 

Uurijad tuvastasid, et Läänemere vesikonna põhjaosas on temperatuur möödunud sajandi jooksul tõusnud ühe ja lõunaosas 0,7 kraadi võrra, teatas Tallinna Tehnikaülikooli pressiesindaja.

Meteoroloogide, hüdroloogide, bioloogide ja okeanograafide ühistööna on püütud koostada kliima ja keskkonna muutuste stsenaariume Läänemere vesikonnas aastani 2100. Kui ei võeta tarvitusele kliima soojenemist pidurdavaid abinõusid, võib õhutemperatuur Rootsis, Soomes ja Loode-Venemaal aastaks 2100 tõusta 4-6 ning Poolas ja Põhja-Saksamaal 3-5 kraadi.

Merevee temperatuuri tõus 2-4 kraadi võrra seab ohtu kogu Läänemere ökosüsteemi bakteritest ja planktonist kuni kaladeni.
 
Maismaataimestik võib küll sooja aastaaja pikenemisel lopsakamalt kasvada, ent samal ajal kahjustuda suurema arvu putukate ja seente läbi.

Läänemere jääkate võib väheneda 50-80% võrra, mis tuleb kasuks laevandusele, ent kahjuks jääd vajavatele loomadele.

Sademete hulk võib talvel kasvada 25-45% võrra ja suvel mõnes piirkonnas väheneda 45% võrra.

Valitsustevaheline Kliimamuutuste Ekspertkogu (IPCC) ennustab aastaks 2100 maailmamere taseme tõusu 20-60 sentimeetrit. Seda muudab Läänemerel maapinna kerkimine põhjaosas ja vajumine lõunaosas.

Teaduskirjastuse Springer-Verlag mahukas koguteos pealkirjaga "Assessment of Climate Change for the Baltic Sea Basin" annab ülevaate Läänemere regiooni kliima minevikust, olevikust ja tulevikust.

Koguteose autoreid on rohkem kui 80, nad pärinevad 13 riigist ja nende seas on 12 eestlast.

Koguteose aluseks on pikemaajaline uurimisprojekt BACC (BALTEX Assessment of Climate Change for the Baltic Sea Basin), mis teostus Läänemere eksperimendi BALTEX raames. Projekt on ühtlasi üheks tähtsamaks väljundiks üle kümne aasta kestnud Läänemere vee- ja energiavahetust uurivale programmile BALTEX, kus on aktiivselt osalenud Tallinna Tehnikaülikooli Meresüsteemide Instituudi teadlased.

Projekti on plaanis jätkata, sest kirjeldatud stsenaariumid on vaid võimalikud arengusuunad ja mitte mingil juhul konkreetsed ennustused. Uut hinnangut Läänemere kliima muutustele on oodata viie aasta pärast.

 

Allikas: www.etv24.ee  23.01.08, Inga-Gretel Linkgreim.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.