Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maavärin toidab süvabaktereid (2008-01-24 00:28:45)

 

Maavärinad ei too endaga mitte ainult häda ja hävingut. Leidub olendeid, kes just tänu maavärinatele üldse elus püsivadki.

Tuleb nimelt välja, et mitme kilomeetri sügavusel maapõues elavatele bakteritele on värinaid vaja piltlikult öeldes nagu õhku. Piltlikult öeldes seepärast, et õhku, nagu ka päikesevalgust ja orgaanilisi toitaineid, mida tavaliselt eluks hädavajalikuks peetakse, maakoore sügavustes ei leidu. Süvabakterid ammutavad elujõudu hoopis vesinikust ja teistest keemiliselt aktiivsetest ainetest, mis on lahustunud kivimitest välja immitsevas vees.

Ameerika teadlased Norman Sleep ja Mark Zoback väidavad värske uurimistöö põhjal, et maavärinad aitavadki baktereid seesuguse toiduga varustada. Maavärinad tekitavad maakoore kivimeisse uusi pragusid, kuhu toitainerikas vesi saab imbuda. Samas paljandub värsket kivipinda, kus hakkavad toimuma keemilised reaktsioonid, milles vabaneb vesinikku ja muid bakteritele vajalikke aineid.

Stanfordi Ülikoolis töötavad teadlased arvutasid välja, et maapõues esineb seismilisi liikumisi piisavalt sageli, võimaldamaks mikroobidel seal miljardeid aastaid elutseda. Nad väidavad veel, et samasugune mehhanism võiks ka Marsi koore sügavustes seni veel avastamata Marsi-bakteritele toitu anda.


Allikas: uudis on valminud ajakirja Horisont koostöös Priit Ennetiga Vikerraadiost, 22.01.08.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.