Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mis aastaaeg meil praegu õues õigupoolest on? (2008-01-23 00:05:02)


Küsimus on õigustatud, sest kalendri järgi on meil küll talv, kuid botaanikaaias rõõmustab halli taeva all silma tavaliselt varakevadel õitsev must lumeroos ja Elistvere loomapargi karu pole veel sõba silmale saanud.

 

«Selline hilissügis on meil praegu,» kostis Tartu Ülikooli botaanikaaia direktor Heiki Tamm esimese hooga vastuseks küsimusele praeguse aastaaja kohta. «Aga kui aknast välja vaatan, siis näen, et meil on siin ka üks väike lumehunnik. Et siis nagu talv ikka kah.»


Kuigi enamik botaanikaaia õuetaimi on sügavas talverahus, leiab tähelepanelik vaataja sealt ka kevadmärkide kandjaid. Silmapaistvaim on täies ilus õitsev Lõuna-Euroopa mägedest pärit must lumeroos.

 

Duubelesinemine

Suur üllataja see taim siiski pole, sest ka läinud aasta soojalt alanud talvel lõi see oma õied jaanuari alguses lahti. Eesti oludes õitsevad lumeroosid enamasti varakevadel, märtsi lõpus ja aprillis, kui lumi sulama hakkab.

 

Kohe-kohe on botaanikaaias õide minemas ka kodumaine salumetsade põõsas näsiniin. Varakevadised õitsejad, Ida-Aasiast pärit dauuria rododendronid, sel aastal aga ajast ette ei tõtta, neil pole õiepungad veel avanenud.

 

Linnuriigis on veel talv, kinnitas Eesti Ornitoloogiaühingu direktor Andres Kalamees. «Mina ega mu kolleegid pole veel näinud varajaste saabujate, näiteks kuldnokkade suuri rändsalku,» lisas ta. Küll jäi aga Kalamehele pühapäeval ühel põllul silma hulk künnivareseid.

 

Nagu jaanuaris tavaks, on rähnid trummeldama ning rasva- ja sinitihased laulma hakanud. «Esialgu järgivad linnud veel oma instinkte ega ole oma tegemistes ajast palju ees,» ütles Kalamees.

 

Tali ei jää taeva

«Klimatoloogilise kalendri järgi on meil eeltalv,» paneb praeguse aastaaja täpselt paika Tartu meteoroloogiajaama meteoroloog Ain Kallis. Äraseletatult tähendab eeltalv novembrikuist ilma: lumi tuleb ja läheb kiirelt, õhk on suhteliselt soe, järvedel ja jõgedel ei ole veel jääkaant ning maa pole külmunud.

 

Kas nüüd nii jääbki? «Ega tali taeva jää,» vastas Kallis. Selle tõestuseks lisas ta, et ka eelmise aasta algus oli tänavusega sarnane, kuid talv tuli ikka. Mullu läks jaanuari lõpus äkki külmaks ja veebruar oli koguni tavalisest tükk maad külmem.

 

Allikas: Tartu Postimees 22.01.08, Vilja Kohler.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.