Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mööduva aasta aiakujunduse suunaks oli lihtsus (2004-12-05 00:11:02)
Järgnevalt vahendame Ameerika internetiportaalist House & Home mõningaid selle aasta moesuundi, mis olid mõeldud aia ilmestamiseks.

Nõuaiandus
Aianduses kasutatavad konteinerid on jätkuvalt populaarsed - ja miks ka mitte? Potitaimed - lilledest, ravimtaimedest ja köögiviljadest kuni põõsasteni - pakuvad silmailu ja rahulolu ning nendega saab aeda mistahes viisil liigendada. Selles moesuunas leiavad vanad lemmiktaimed kasutamist uues valguses.

Vesi aiakujunduses
Vee-elemendid nagu purskkaevud ja tiigid lisavad aiale mõtliku, zen-budismi olemuse. Vee rahustav sulin aitab summutada välismaailma lärmi. Lihtne isetegevuslik lahend võimaldab valmistada veevärke vähem kui nädalaga.

Lihtsuses peitub võlu
Üha enam aednikke avastab lihtsuse jõudu. Maamaja metsik mäss taandub üksikute värvide ees, millel on eri varjud ja kujud. Inimesed otsivad endale vähest hooldust vajavad liigid ja sordid, millega pole pidevat sekeldamist. Kodumaised lilled, murud ja puud nõuavad tagasi oma õigusjärgset kohta ning praegusaja aednikud avastavad, et nad ei pea nende eest hoolitsema.

Toa ja õue lõimumine
Üha enam kõrvaldatakse tõkkeid toa ja õue vahel: aedadesse tuuakse mugav korterisisustus, väliköök, funktsionaalne valgustus ja maastik, mis loob privaatsuse, samas varjamata vaadet loodusesse.

Perekonna taimsed reliikviad
Vanaemade aegadest pärit köögiviljad ja muud taimed tõusevad taas päevakorrale. Need vanamoelised lemmikud võivad küll mitte pakkuda kaasaegse ristandi õiesuurust, värvivalikut või saagikust, kuid neid puudujääke hüvitavad nende sarm (söögipoolise puhul) ja aroom.

Maheviljelus tõusu teel
Aednikud võtavad seljast keemikukeebid ning evitavad looduslikke vahendeid aedade väetamiseks ning võitluseks kahjurite ja haiguste vastu. Keskkonnasõbralikud loodustooted ja maheviljelusvõtted vähendavad mineraalväetiste ja keemiliste taimekaitsevahendite kasutamise vajadust.

Allikas: houseandhome.msn.com
Vahendanud Aiandus.ee

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.