Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Vesine talv aias (2008-01-20 00:35:36)

 

Aasta tagasi sel ajal sai suur soe sügis otsa ja algas ootamatult talv. Pikalt püsinud umbes 5-kraadine soojus (kohati paar pügalat enamgi) meelitas mitmedki taimed libakevadet nautima, pungi paisutama või koguni õisi näitama. Järgnev külmaperiood aga sakutas mitmelgi pool taimi.

 

Plusskraade on ka sel talvel üsna sageli olnud, kuid need on jäänud õnneks nullile hoopis lähemale. Aasta alguse külmalaine võttis taimedelt tahtmise enneaegselt kasvama hakata. 

 
Praegune jaanuari keskpaiga suur sula pole aga sugugi aastaajakohane ega aednikule meelepärane.

Mida peaks aednik lähiajal tegema?
Kuu esimese poole mõõdukate miinuskraadidega jäätus maapind üsna palju, tänaseks on aga taas peaaegu sulanud. Selle tulemusena said nõrgalt kinnitunud taimed külmakergituse osaliseks. Ohtlik nähtus nii sügisel hilja istutatud väikesejuurelistele taimedele kui ka pinnakihti pandud lillesibulatele. Olukorra saab lahendada nende kohese tagasivajutamisega.

 

19. jaanuari suur vihmasadu on madalamatesse kohtadesse veeloigud tekitanud. Maapinda kattev vesi pole aga sugugi hea ei murule ega muudele taimedele. Mõne päeva pärast saabuvad külmakraadid jäätavad vee ning vartele-tüvedele on varmad tekkima rebendid. Ei aita muud, kui enne külma tuleb veetaset kasvõi pinnakraavitusega alandada.

 

Agarad aiapidajad panid enne eelmist külma õrnadele taimedele kindlasti turvast, puulehti või muud õhulist materjali kaitseks ümber. Suure vihmaga on see muidugi läbi vettinud ja tihkeks kokku vajunud. Vahetult enne uusi külmakraade tuleks katted kobestamisega õhulisemaks muuta või kuivade vastu vahetada.

 

Kui õhutemperatuuri langemisel läheb vihmasadu üle lörtsiks ja lumeks, tekivad puudele-põõsastele rasked kandamid, mis tugevasti okste külge kleepuvad. Kui kohevat lund saab üsna kerge vaevaga maha raputada, siis sellise lume eemaldamisel tuleb olla väga hoolas: pungadki võib üsna kergelt lahti kangutada. Kõige targem oleks muidugi lumemütside kinnikülmumist ennetada ja need nullkraadise temperatuuri juures maha soputada.

 

Järgmise nädala ilmaennustus lubab tuule pöördumist põhjakaartesse ning taas miinuskraadide tagasitulekut. Loodame, et seekord koos piisava lumega. Kui ei, peab aednik jälle valmis olema oma hoolealuseid kaitsma. Lõputa jutt jätkub…

 

19.01.08 Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.