Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Algab uus saatesari „Kodumets“ (2008-01-19 00:04:17)


Saade on ETV eetris laupäeviti kell 16.45…

 

Jaapanis arvatakse, et inimene peab veetma igal aastal metsas puude seltsis vähemalt 250 tundi ehk üle kümne ööpäeva. Miks? Vastuseid pakub 19. jaanuaril käivituv uus ETV saatesari „Kodumets“.

 

Kaks telehooaega väldanud saatesari erametsaomanikele ja teistele loodushuvilistele, varem tuntud nimega „Metsaomaniku kool”, nüüd uues kuues kui „Kodumets” stardib uue hooga.

Saatesari on mõeldud metsaomanike koolitamiseks ning teistele loodushuvilistele metsa ja sellega seonduvate teadmiste ja info edastamiseks. Saate eesmärk on edastada positiivne kogemus heaperemehelikult majandatavatest metsadest. Samuti erametsaomanikest avalikkuses väljakujundatud stereotüüpide muutmiseks, tutvustades hästi majandatud erametsi ja nende alternatiivseid kasutusvõimalusi.

Perekeskses ja meelelahutuslikus vormis tehtud saates seatakse esikohale loodusesõbraliku, esivanemate pärandit austava elulaadi kujundamine ja looduses liikuva inimese juhendamine. Saatesarja peategelased on erametsaomanikud, kelle käsutuses on väga erineva suurusega metsamaad. Eri tausta, hariduse ja elukohaga erametsaomanikega kohtudes tutvustame heaperemehelikult majandatud erametsi ja erametsade mitmesuguseid kasutamisvõimalusi eri aastaaegadel.

Samuti anname ülevaate Eesti metsades peituvatest pärandkultuuri objektidest, Eestis kehtivate seaduste ja tavadega kooskõlas olevatest liikumisreeglitest looduses. Igale saatele lisavad üllatusi ja põnevust metsaga seotud ebatavalised sündmused või rekordilised faktid läbi aegade. Eesti erametsandusele rahvusvahelise tausta kujundamiseks huvitume erametsade majandamisest ka Euroopa Liidu ja maailma nendes riikides, kus asuvatest metsadest teame suhteliselt vähe.

Esimese „Kodumetsa” saate peategelasteks on metsaomanikud Anne ja Mihkel Maala Viljandimaalt, Andres Olesk Valgamaalt ja Leili Mihkelson Pärnumaalt. Räägime loo sellest, kuidas sündis tuntud laul karust, kes elas kunagi Vändra metsas Pärnumaal.

Pärandkultuuri Eestimaa metsades tutvustab Lembitu Tarang. Lähiminevikule mõeldes meenutame metsakonsulent Are Metsmaa abiga oktoobris 2007 meie keskelt lahkunud metsanduse suurkuju Heino Tederit. Toome ekraanile ka 1967. aastal puhunud tormituuled ja lõpetame saate lihtsa soovitusega – mine metsa! Seda soovitust võibki pidada uue saatesarja motoks.

Minge metsa esimesel võimalusel, kui mets on teie mõtetes ja südames ning võtke lapsed kaasa. Võtke lapsed kaasa enne kui on hilja. Õpetage neile looduse märke, tehke nendest rajaleidjad, kodumetsa omanikud. Küllap nad siis ka elus õige, neile õnne ja rõõmu toova teeotsa üles leiavad.

ETV näitab "Kodumetsa" suveni. Sari, mille moto on „Mine metsa!“, on oma ülesehituselt koguperesaade ja eetris laupäeviti kell 16.45. Autor ja saatejuht on Juhan Aare.

Saatesarja tellija on SA Erametsakeskus ja finantseerija Keskkonnainvesteeringute Keskus.

 

Evelin Huul, SA Erametsakeskus koolitusspetsialist.

 

Allikas: www.valgamaa.ee 18.01.08.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.