Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Madagaskaril leiti palm, mis kasvab ja kasvab, kuni puhkeb õide ja sureb (2008-01-18 07:08:14)

 

Botaanikute mõningaseks hämmastuseks leiti Madagaskari saarel palm, mis on nii suur, et seda võiks satelliitfotodeltki näha. Ometi polnud selle olemasolust seni aimugi.

 

Londoni Kew botaanikaaia teadlaste sõnul on tõesti üllatav, et sellist hiidtaime polnud enne tähele pandud, kuid veelgi üllatavam on tema elutsükkel.

 

“See on imeline. Palm ei õitse sadakond aastat ja selle aja jooksul võib ta kergesti teiste liikidega segi ajada,” rääkis AP-le Mijoro Rakotoarinivo, kes töötab Kew botaanikaaia heaks.

“Aga siis äkki kasvab palmi tipust välja suur õisik, mis meenutab lõpuks veidi jõulupuud.”

Seejärel lööb ta lahti sajad valged õied, mis täituvad nektariga, meelitades ligi hulgaliselt putukaid ja linde. Kuid pärast viljade valmimist on taim sedavõrd kurnatud, et vajub mõne kuu jooksul kokku ja kuivab, seletas botaanik John Dransfield, kelle uurimistöö avaldas eile Londoni Linné’i ühingu väljaanne Botanical Journal.

 

Ligi 20 meetrit kõrge ja viiemeetriste lehtedega taim on ilmselt suurim palm Madagaskaril, kasvades saare väga hõredalt asustatud loodeosas. Nüüdseks on piirkonnast leitud vaid ligi sada sama liiki taime.

 

Ainulaadne taimestik

 

Dransfieldi sõnul sarnaneb Madagaskari palm mõne 6000 kilomeetri kaugusel Aasias kasvava liigiga. Ilmselt on palmiliik jäänud Madagaskarile omasoodu elama ja surema ajast, kui saar eraldus 80 miljoni aasta eest Indiast. Madagaskaril arvatakse olevat ligi 12 000 taimeliiki, millest 90 protsenti on maailmas ainulaadsed.

 

Allikas: www.epl.ee Kaivo Kopli

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.