Ameerika geeniteadlased on loonud erakordselt tervisliku porgandi, mis annab sööjale palju rohkem kaltsiumi kui tavaline porgand. Loodetakse, et sellega võiks paremini ära hoida luude hõrenemist ehk osteoporoosi.
Teadlased kirjutavad Ameerika teaduste akadeemia toimetistes, et uuest porgandist omastab organism 41 protsenti rohkem kaltsiumi kui seni saada olnud sortidest.
Enne tavatarbija toidulauale lubamist tuleb muundatud porgandit veel testida, et välistada võimalikke lisamõjusid.
Enamasti saab inimene põhiosa vajalikust kaltsiumist piimatoodetest, kuid mõned on piima suhtes allergilised, teised väldivad piimasaadusi näiteks nende rasvasisalduse pärast.
Porgandeid närides on päevast kaltsiuminormi siiski keerukas ja tüütu kokku saada, kuid kui teadlastel õnnestub ka muid juurvilju samas suunas täiustada, siis saaksid soovijad endale uue ja mitmekesise kaltsiumiallika.
Allikas: Horisont / Scientists unveil 'supercarrot' 17.01.08. |