Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Laiendatakse vanapaberi kokkuostu (2008-01-16 00:14:07)


Kümme kilo ajalehti pole just suur pakk, kuid kui see Jalaka tänaval tööd alustavasse kokkuostu viia, kõlksub taskusse viis krooni. Papist saab seal ka lahti, kuigi odavamalt.

 

Eesti Metalli Tartu osakonna juhataja Marko Erlich pani eile kaalule pappkastitäie reklaamlehti ja paki ajalehti ning teatas: kokkuostu tuues saab selle ligi kahekümne kilose hunniku eest pea kümme krooni.

«Vanapaber ja papp on ju samasugune tooraine nagu vanametall,» kinnitas Eesti Metalli OÜ Tartu osakonna juhataja Marko Ehrlich. «Kui vanapaber õigesti sorteerida, saab selle rahaks teha.»

 

See kehtib nii eraisikute, firmade kui ka Eesti Metalli kohta, mis asutaski vanapaberi kokkuostmiseks ettevõtte Eesti Vanapaberi OÜ. Viimane hakkab teisele ringile minevat paberit ja pappi kokku ostma Tallinnas ja Tartus Eesti Metalli kokkuostuplatsidel, Jõgeval läks see töö lahti juba eilsest.

 

Viia võib ka kilo

«Ei ole vahet, kas tegeleme metalli või vanapaberi või mõlemaga,» rääkis Ehrlich. «Suurte koguste jaoks on meil suur autokaal ning väikestele väike kaal.» Kui väike on väike kogus? «Võtame vastu ka kilo vanapaberit,» kinnitas Ehrlich. «Kui inimene toob siia vanametalli, siis võiks ta kaasa võtta ka oma majapidamises tekkinud vanapaberi.»

 

Eestis on seni vanapaberit ja pappi eraisikutelt ja firmadelt kokku ostnud vaid Räpina paberivabrik. Suurem osa vanapaberimüüjaid pärineb Räpinast ja selle ümbrusest, kaugemalt kandi rahvas sinna naljalt ei sõida.

 

«Tartust pole inimestel mõtet vanapaberit selle hinna eest meile tuua,» märkis Räpina Paberivabriku tootmisjuht Mihkel Peedimaa. Eelmisel aastal ostis vabrik eraisikutelt ligi 300 tonni vanapaberit ja pappi.

 

Kokkuostupunktides hakkab tööle ka paberipress, mis taaskasutatava materjali suureks kamakaks kokku pressib. Siis läheb see kaubaks kas Eestis, Lätis, Leedus või Hiinas. «Kus paremat hinda pakutakse, sinna müüme,» ütles Ehrlich.

 

Puhas kaup

Alates sellest aastast tuleb meil kõigil vanapaber ja papp muust prügist eraldada ning viia see näiteks üldkasutatavasse vanapaberikonteinerisse või alustada sellega tuld.

 

Eesti Vanapaberi kokkuostupunkti võib vanapaberiks müüa näiteks ajalehed, ajakirjad, kataloogid, reklaamtrükised, raamatud, kirjapaberi ja puhtad pakendipaberid. Määrdunud ning niisket paberit ja pappi vastu ei võeta, see tuleb panna olmeprügisse.

 

Pool krooni kilost

• Eesti Vanapaberi OÜ hakkab vanapaberit ja pappi ostma Tartus, Jõgeval ja Tallinnas.

• Tartus saab tulevast esmaspäevast paberi viia Eesti Metalli kokkuostupunkti Jalaka 60.

• Eesti Vanapaber: vanapaber 50 senti ja papp 30 senti kg.

• Räpina paberivabrik (Pargi 23, Räpina): vanapaber 20 senti ja papp 40 senti kg.

 

Allikas: Tartu Postimees 15.01.08, Vilja Kohler


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.