Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Röövkass võtab metsades võimust (2008-01-15 00:47:27)


Jahimeeste hinnangul on metsadesse siginenud suur hulk ilveseid ja seetõttu kahaneb metskitsede arv jõudsalt.

 

Viljandimaa jahimeeste liidu Vambola jahiseltsi esimees Kalev Kikas ütles, et nii arvukalt pole ilveseid Vambola, Kärstna ja Suislepa seltsi maadel veel kunagi olnud. Sel talvel leidsid jahimehed kõnealusel ligi 40 000 hektari suurusel maa-alal ühe päevaga umbes kaheksa ilvese jäljed.

 

Kolme seltsi jahimaal peetakse optimaalseks ilveste arvuks üks-kaks isendit, Kikase andmetel on seal röövkasse aga neli või viis korda rohkem.

 

«Ilves murrab igal öösel või siis üle öö kitse ja sööb sellest paremad osad, näiteks maksa. Külmunud liha ta ei taha, ehk ainult suure näljaga,» rääkis Kikas.

 

Sead pistavad jäänuseid

Jahimehe sõnutsi pole kitsekorjuseid siiski vedelemas leida, sest metsseakarjad teevad puhta töö. «Kui seakari üle läheb, jäävad kitsest vaid karvad järgi,» lausus ta.

 

Viljandimaa jahimehed tohivad küttida kuus ilvest. Kikase arvates kuluks laskmislubadest vähemalt pool ära Tarvastu kandi seltsidele. Praegu on neil kolme peale üks luba.

Jahimees rääkis, et ilvesejahti takistab lumepuuduse kõrval jahikoerte nappus — neid pole mõtet välja õpetada, kui aastas tohib vaid üks kord jälgi ajada.

 

Peidupaik avamaal

«Ilveste populatsioon on tugev ja loomad on heas toitumuses. Kitsi jääb üha vähemaks,» nentis paarkümmend ilvest küttinud jahimees.

 

Tema tähelepanekut mööda põgenevad metskitsed röövloomade eest avamaastikule ja teede äärde ning võivad autorataste all hukkuda. Seda võib märgata just Vambola seltsi maadel: kui kunagise lennuvälja äärsesse metsa ilmub ilvesepunt, võib kitsi kohe asula läheduses näha.

 

Kärstna jahiseltsi esimees Henno Kallas rääkis, et ilvesed liiguvad suurel maa-alal ja paljud neist, keda jahimehed on näinud, on läbirändel. Suured kassid jäävad pikemalt peatuma piirkonda, kus on palju metskitsi.

 

Kallas lisas, et on viimastel aastatel vähemalt kolmel korral jahil olles ilvesega kohtunud.

Viljandimaa keskkonnateenistuse jahindusspetsialisti Johannes Luksepa andmetel on kuuest maakonnale antud ilveselaskmise loast kolm juba kasutatud.

 

ILVES (andmed: Viljandimaa Jahimeeste Liit)

Ilveste arvukus on kolme aastaga suurenenud kaks korda.

• 2005. aastal loendasid Viljandimaa jahimeeste liidu liikmed 29, 2006. aastal 36 ja 2007. aastal 61 ilvest.

 

ARVAMUS

Kalev Kikas, jahimees

Ilves on ilus loom, aga halb on, kui neid liiga palju sigineb. Oleks neid normi piires, ei liigutaks püssitoru nende poolegi.

 

Allikas: Sakala 15.01.08, Jüri E. Kukk.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.