Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Taaskasutusorganisatsioonid peavad paigaldama pakendikonteinereid (2008-01-14 17:12:50)


Alates selle aasta 1. jaanuarist hakkas Eestis kehtima sorteerimata jäätmete prügilasse ladestamise keeld. Üheks jäätmeliigiks, mida tuleb eraldi koguda, on pakendid ja pakendijäätmed. Pakendite kogumise kohustus on taaskasutusorganisatsioonidel, kes seaduse kohaselt peavad pakendijäätmete konteinereid paigaldama vastavalt kohalike omavalitsuste piirkondades tekkinud vajadustele.

Keskkonnaministeerium juhib tähelepanu, et mitmes maakonnalehes on esitatud puudulikku informatsiooni pakendiorganisatsioonide pakendiseadusest tulenevate kohustuste kohta. Mitmel juhul on pakendiorganisatsioonide esindajad väitnud, et taaskasutusorganisatsioonidel on kohustus pakendeid tagasi võtta ainult 50% kogu turule jõudnud pakendimassist. Samas on pakendiseadusest tulenevalt lisaks vähemalt 50% turule toodud pakendite koguse taaskasutamisele pakendiettevõtjatel või nende esindajatena pakendorganoisatsioonidel ka üldine tagasivõtukohustus kogu selle pakendimassi osas, mis organisatsioonide kliendid on turule toonud.

Aastas tuuakse Eestis turule hinnaguliselt 140 tuhat tonni pakendeid, millest omakorda umbes 80% ehk 112 tuhat tonni toovad turule kahe konteinerkogumisega pakendeid koguvate organisatsioonide, MTÜ Eesti Taaskasutusorganisatsiooni ja MTÜ Eesti Pakendiringluse, kliendid.

 

Pakendiorganisatsioonid peavad seega tagama vähemalt sama koguse pakendite tagastamise, kui tarbijad soovivad seda teha. Taakasutamise miinimumnõude kohaselt ei ole pakendiorganisatsioonidel kohustust kogu pakendijäätmete kogust taaskasututada, küll aga tasuta tagasi võtta.

Kuna nõudlus pakendikonteinerite järele on suur, kavatsevad mitmed kohalikud omavalitsused omal kulul vastavad konteinerid muretseda, kuigi see kohustus lasub taaskasutusorganisatsioonidel.

Kui taaskasutusorganisatsioonid ei taga konteineritega vajalikku varustatust, tuleb Keskkonnainspektsioonil (aga see õigus on ka kohalikel omavalitsustel) olukorra normaliseerimiseks rakendada pakendiseaduse vastutuse osa. Näiteks võib juriidiline isik pakendi ja pakendijäätmete tagasivõtmise kohustuse täitmata jätmise korral saada trahvi kuni 50 000 krooni.

Seega on lahenduse võti ka omavalitsuste käes, kes peavad konteinerite paigaldamist taaskasutusorganisatsioonidelt nõudma, et neid oleks vajalikul määral. Vastasel juhul võivad nad kohalike elanike pahameele osaliseks saada, sest liigiti kogutud pakendeid pole kuskile panna või hakkavad omavalitsused ise kandma kulusid, mis pole nende kohustus.

Lisainfo: Peeter Eek, keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja, tel 626 2884; Brita Merisalu, keskkonnaministeeriumi pressiesindaja, tel 626 2908, 527 6851, e-post brita.merisalu@envir.ee.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 14.01.08 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.