Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Soome aasta köögivili 2008 on punapeet (2008-01-14 06:12:44)

Soomes valitakse igaks aastaks üks köögivili, kellele jaanuarist kuni detsembrini teistest suguvendadest rohkem tähelepanu pööratakse. Aasta köögivilja saatuse otsustavad Puutarhaliitto (Aiandusliit) ja Kotimaiset Kasvikset ry (Kodumaised Aedviljad) koos teiste erialaühenduste ja asjatundjatega. Ettevõtmise eesmärgiks on tutvustada eri köögiviljade kasvatamist ja kasutamist.

 

Aasta köögiviljaks 2008 valiti punapeet. Nii kõlab nimi Eesti taimenimede andmebaasi järgi, sünonüümideks on aedpeet ja söögipeet. Uusim ladinakeelne nimetus on Beta vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris.

 

Taustateavet punapeedi kohta

Selle köögivilja varast ajalugu ei tunta kuigi hästi. Arvatakse, et punapeet jõudis Euroopasse araablaste vahendusel. Kreekas kasvatati peeti juba enne ajaarvamise algust. Itaalias tunti punast ja valget peeti 3. sajandil ning roomlased levitasid taime kogu Euroopas. Seepärast kutsutigi punapeeti veel 16. sajandil rooma juurikaks.


Esimesed ülestähendused paksujuurelisest peedist on pärit 16. sajandist. Juurikad olid algselt heledad või kollased. Tänapäevase väljanägemisega peedid aretati 17. sajandil. Soomesse jõudis punapeet 19. sajandil ning levis seal kirikumõisate ja kooliaedade kaudu koduaedadesse. Punapeet on siiani soomlaste üks soositumaid köögivilju.

Punapeeti kasvatatakse Soome taludes töötlemiseks ja toortarbimiseks ligi 400 hektaril. Kogusaak on umbes 12 000-13 000 tonni. Tööstuse tarbeks kasvatatakse nii pikaviljalisi (’Rocket’) kui ka ümmargusi (’Little Ball’) sorte. Värskelt tarbimiseks on nõutavaim hübriidsort ’Pablo’. Muudeks menukamateks ümmarguse juurviljaga sortideks on ’Wodan F1’, ’Boro F1’, ’Rhonda F1’ ja ’Mona Lisa’. Koduaedades on jätkuvalt populaarne lapikümmargune sort ‘Egiptuse’.

 

Soomes kasvatatakse väikestes kogustes ka valge-, kollase- ja triibuliseviljalisi sorte (neist viimased on punase- ja valgevöödilised).

 

Euroopas mõni aasta tagasi alanud punapeedilehtede kasutamine salatites ootab Soomes alles õiget aega.

Millised on varasemad Soome aasta köögiviljad?

2007 - salatid

2006 - spargelkapsas
2005 - paprika
2004 - aed-moorputk (pastinaak)
2003 - rullkõrvits (kabatšokk)
2002 - tomat
2001 - lillkapsas
2000 – porgand


Allikas: Puutarhaliitto, vahendanud Väino Eskla

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.