Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Seapõrn ennustab soojemapoolset talve (2008-01-13 00:09:13)


Rõuge ilmavaatleja Jaan Allase sõnul pole tänavu pikka talve oodata, sest tema uuritud seapõrn oli vahelduv nagu Haanja maastik. Kui maailmakarika Otepää etapil saab sõita kunstlumel, siis Tartu maratoniks kipub tema arvates lund nappima.

 

Rõuge mees sai metsseapõrna vahetult enne jõulupühi ja uuris endise loomaarstina seda põhjalikult. "Vereloomeorgan ei ole loomulikult mingi ilmajaam, kuid sealt loeb välja päris palju. Nagu korraliku koolipoisi spikrilt," ütleb Allas.

 

Jahimehe kingitud kolmeaastase sea põrn oli umbes 50 sentimeetrit pikk ja 5–6 cm lai. Kui põrn on õhuke, siis on oodata soojemat, kui aga paksem ja laienev, siis külmemat ning sajusemat ilma.

 

"Tänavune põrn oli selline vahelduv, nagu Otepää või Haanja maastik," seletab Allas, kelle sõnul olnud põrn kohati nii õhuke, et näha oli vaid kile, osa siiski veidi paksem.

 

Kokkuvõttes ei paku põrn eelolevate kuude ilma ennustamiseks midagi püsivat. Küll said sellest rõõmu peremehe kassid, kes maitsva pala pühade ajal ära sõid.

 

Mis ilm siis jaanuarist aprillini ees ootab? "Esimene talv on juba möödas, see sai otsa selle nädalaga," selgitab ilmavaatleja. Tema sõnul jääb ilm ka edaspidi vahelduma.

 

"Kui korraks keerab tuule itta, siis saame oma 10 külmakraadi kätte. Selline aeg tuleb pärast täiskuud ehk 22. jaanuari, aga veidi talvisem aeg saab otsa 4. või 6. veebruari paiku ja järgneb umbes märtsi keskpaigani kestev soojem aeg. Mõnel päeval võib olla paar kraadi külma, teisel jälle sama palju sooja," arvab Allas.

 

Talve lõppakordina on märtsi teisel poolel oodata ka lühikest külma aega. Allas ennustab seks ajaks 10–15 miinus-kraadi.

 

Eelmisel aastal pakkus loodus pärast rekordsooja jaanuari algust kärekülma veebruari. Kohati näitas kraadiklaas 30 miinuskraadi ja Tallinnas tuli ära jätta isegi vabariigi aastapäeva paraad.

 

"Taolist pakast pole praeguse seisuga küll oodata," ennustab Allas.

 

Soojapoolne ilm teeb raskemaks Otepääl 9.-10. veebruaril peetava suusatamise karikaetapi korraldamise. Tõenäoliselt tuleb siis leppida kas kunst- või varem kokkukorjatud lumega.

 

Kas aga Tartu maraton 17. veebruaril ikka toimub?

"Korraldamisega on muret. Nagu minu hea sõber ütleb: unustage ära!" arutleb Jaan Allas.

 

Peale suusasõprade teeb kõikuv talveilm muret ka autosõitjatele. "Olge liikluses ülimalt ettevaatlik, ärge kiirustage ega rabistage!" hoiatab ilmavaatleja.

 

Vahelduva talve järel pole siiski varast kevadet oodata. Ilm vinduvat Allase sõnul aprilli keskpaigani. Alles siis võib oodata esimest korralikumat soojalainet.

 

Allikas: SL Õhtuleht 12.01.08, Allar Viivik

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.