Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Karvased taimed kliimat jahutama (2008-01-11 07:38:45)

 

Kui hakata suurel hulgal väga karvaste lehtedega põllutaimi kasvatama, võib üleilmset kliimasoojenemist märgatavalt leevendada. Niisuguse idee on välja pakkunud rühm Ameerika teadlasi.

Christopher Doughty Irvine'i California Ülikoolist ja ta kolleegid panevad ette luua geenimuunduse teel paksu karvkattega taimi, mis peegeldaksid suure osa neile langenud pikalainelisest päikesevalgusest kosmosesse tagasi.

Teadlased on praegu juba loonud ülikarvaseid sojataimi, mis peegeldavad päikesevalgust 3-5% rohkem kui tavaline soja.

Kliimamuutuse ohjeldamiseks on varemgi julgeid lahendusi välja käidud, nagu näiteks mõte lisada atmosfääri valgustpeegeldavaid aerosooliosakesi. Kuid valguse tagasipeegeldamisel oleks ebasoovitav kõrvalmõju: vihma hakkaks senisest märksa vähem sadama.

Doughty kinnitusel tema plaanil seda viga ei ole. Arvutimudelid näitavad nimelt, et lõviosa kardetavast sademekaost tuleneks ekvatoriaalaladel toimuvast tagasipeegeldusest. Erinevalt ühtlaselt jaotuvast aerosoolikihist saaks valgustpeegeldavaid karvaseid taimi kasvatada ka üksnes kõrgematel laiuskraadidel, ekvaatorist eemal. Siis püsiks kliima jahedam, aga vihma sajaks enamvähem endisel moel edasi.

Douhgty rääkis San Franciscos Ameerika Geofüüsikaliidu koosolekul, et kui niisuguseid põllukultuure väga massiliselt viljelda, siis võiks temperatuur umbes ühe kraadi võrra jaheneda.

Allikas:
Horisont / New Scientist 10.01.08.

Uudis on valminud ajakirja Horisont koostöös Priit Ennetiga Vikerraadiost.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.