Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Edukas ettevõtlus on maaelu peamine arengumootor (2008-01-10 07:29:45)


Mittetulundusühing Pandivere Arendus- ja Inkubatsioonikeskus (PAIK) tegutseb juhataja Aivar Niinemäe eestvedamisel Tamsalu, Väike-Maarja, Laekvere ja Rakke vallas.

 

Kuidas PAIK loodi?

MTÜ PAIK asutati, korraldamaks 2003. aastast toimunud koostööd kohalike omavalitsuste vahel. Selleks võeti vastu piirkonna ühine strateegia ning 2005. aastal kirjutati alla koostööleping. Tol ajal osales kuus omavalitsust, kuid 2005. aastal ühinesid Tamsalu vald ja linn, samuti Väike-Maarja ja Avanduse vald.

 

Mida peab ühing oma suurimaks kordaminekuks?

Kordaminekuks võib lugeda koostöö paranemist erinevate tasandite vahel. Oleme tööle rakendanud näiteks turismi, ettevõtluse, keskkonnakaitse, spordi ja vaba aja veetmise töörühmad; omavalitsuste tasandil käivitanud ühiste teenuste osutamise, nagu piirkonna olmejäätmete korraldamine või turismiprojekti arendamine.

 

Ettevõtete puhul võiks märkida nende suurenenud usaldust meie korraldatud ürituste vastu. Hea koostöö näide on Laekvere valla ettevõtjate ümarlaua korraldamine koos Laekvere vallavalitsusega. Tihenenud on suhtlemine valdade ja külade vahel.

 

Detsembri algul käisid kümne küla esindajad Soomes Raahe piirkonnas käsitöönäitusel. Sel aastal korraldasime Pandivere mängud, mis olid mõeldud rahvaspordi edendamiseks. Need võitsid Rakke vald ja Lahu küla.

 

Senise tegevuse põhjal oleme kogunud tuntust kodumaal ja välismaal, mida võib ilmestada nii Setumaale, Rohelisele Jõemaale kui Soomesse Raahe piirkonda tehtud õppereisidega. Samal ajal oleme kujunemas partneriks mitmes rahvusvahelises projektis. Kindlasti on kordaminek, et saime LEADER-programmi raames kohaliku tegevusgrupi staatuse.

 

Kas PAIKi nõustamisel on alustanud uued ettevõtjad ja tekkinud uusi ettevõtteid?

Oleme julgustanud paljusid inimesi ettevõtlusega tegelema. Näiteks võib nimetada Kõrvelaane turismitalu Käru külas või OÜ Paelill Porkuni külas.

 

Alustavate ettevõtjate probleem on stardiraha puudumine ja siinkohal on palju abi andnud kohalikud omavalitsused. Paraku on mitu toetusmeedet olnud 2007. aastal kinni.

 

Mõned ettevõtluse tegevusalad, nagu transport ja kaubandus, ei ole abikõlblikud, kuid maapiirkonnas on selliseid teenuseid tarvis. Et käivitada niisuguseid ettevõtteid, on vaja suuri investeeringuid, mille tasuvusaeg maapiirkonnas on pikaajaline. Maaelu areng peab olema mitmekülgne ja tasakaalustatud, kuid selle juhtivaks jõuks on siiski edukas kohalik ettevõtlus.

 

Millise nõu ja jõuga saate ettevõtlusega alustajaid konkreetselt aidata?

Alustavatele ettevõtetele soovitame esialgset äriplaani analüüsi ja pakume sobilikke toetusmeetmeid. Edaspidi abistame toetuste taotlemisel, koostame tasuvusanalüüse, pakume koolitusi, aitame leida ärikontakte.

 

Ettevõtluse arendamiseks on Pandivere piirkonnas moodustatud mitu tööstusala (Kaarma, Tehno, Tamsalu, Kiltsi). Kuidas olete nende arengule kaasa aidanud?

Hetkel ei ole avatud sobilikke toetusmeetmeid tööstusalade arendamiseks, samuti pole omavalitsustel nende jaoks piisavalt raha. Praegusel ajal vajatakse tööstusala, mis on välja arendatud, mitte ainult maaala.

 

Olete töötanud Brüsselis Eesti põllumajandusorganisatsioonide esindajana. Mida saab Eesti ettevõtja arenenud Euroopa kogemustest veel üle võtta?

Mujal Euroopas on päris head koostegutsemise kogemused. Tihtipeale on turustamine organiseeritud ühiselt. Siseturul võib tegutseda omaette, kuid rahvusvahelistel turgudel ühiselt. Väga levinud on ettevõtjate vahelised klubid, kus ettevõtjad kohtuvad ja tutvustavad üksteisele oma tootmist.

 

Millised on PAIKi tulevikuplaanid?

Meie sihid on selged. PAIKi arengustrateegia on välja töötatud 2013. aastani. Nüüd aasta algul on plaanis see avalikustada ja paljudes kohtades tutvustada. Meile on esmatähtis jätkuv töö ettevõtjatega, mittetulundusühingute ja omavalitsustega. Selgeks on saanud, milline on Pandivere piirkonna potentsiaal ja väärtused, mida tuleb edasi arendada. Püüame nõu ja jõuga abiks olla juba tegutsevatele ettevõtetele. Et avanenud või avanemas on mitu euroliidu meedet maaelu ettevõtluse arendamiseks, siis aitame oma kogemustele toetudes tegusaid inimesi, kes soovivad majandustegevust alustada ja oma firma üles ehitada.

 

Allikas: Virumaa Teataja 10.01.08, Raivo Raigna

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.