Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mis vahe on ubapõõsal ja luudpõõsal? (2008-01-10 00:08:18)

 

Aiapidajates on tekitanud segadust, mis vahe on ubapõõsal ja luudpõõsal.

 

Kirjanduses kohtab nii uba- kui luudpõõsal ladinakeelset perekonnanime Cytisus, vahel on ubapõõsas veel Chamaecytisus ja luudpõõsas Sarothamnus. Ja siis on veel leetpõõsad (Genista), mis pidavat ka päris sarnased olema…

 

Segasesse asjasse toob selgust taimenimekomisjoni liige Sulev Savisaar:

 

“Ubapõõsas (Chamaecytisus), luudpõõsas (Cytisus, sünonüümne nimi Sarothamnus) ja leetpõõsas (Genista) on tõesti lähedased perekonnad. Botaanikud on kõik 3 paigutanud Genisteae triibusesse (ühte triibusesse paigutatakse ainult kõige lähedasemad sugulasperekonnad). Eriti lähedased omavahel on luudpõõsa ja ubapõõsa perekonnad. Vanasti kuulusid kõik Chamaecytisus liigid Cytisus'e perekonda (neil on topeltnimed).


Kumba perekonda üks või teine liik tegelikult kuulub, saate teada eestikeelsete taimenimede andmebaasist: http://www.ut.ee/taimenimed.

Eestikeelsete taimenimede komisjon tegeles ubapõõsa ja luudpõõsa küsimusega 1998. a. jaanuaris. Eestikeelsete taimenimede andmebaasis tollal Chamaecytisus'e nimi puudus hoopis: mõlema perekonna liigid kuulusid ubapõõsa (Cytisus) alla.

Nimekomisjon pooldas Endel Laasi "Dendroloogias" toodud jaotust ja nimesid: Cytisus = luudpõõsas ning Chamaecytisus = ubapõõsas. Nii see muudatus tollal sündiski (senine ubapõõsas löödi kahte jakku: ubapõõsaks ja luudpõõsaks, kusjuures Cytisus, mis varem kandis ubapõõsa nime, hakkas 1998. aastast kandma hoopis luudpõõsa nime)”.

Aiatark OÜ 9.01.08.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.