Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Trendikalt ja kergelt (2008-01-08 07:08:07)

 

Aasta alguseski pudeneb külla mõni sugulane või sõber. Milliseid roogi neile pärast äsjast verivorstimaratoni pakkuda?

 

Kui väga jõulunädalal ka ei üritatud liigsöömist vältida, astutakse uude aastasse alati veidi kaalukamana kui oldi advendiaja alguses. Seepärast peaksid uusaastamõtted liikuma söögiportsjonite vähendamise ja kasinama toidusedeli suunas.

 

Ometi ei pea sünnipäevad ega muudki tähtpäevad päris ära jääma, ka ei maksaks kutsutud külalisi panna sundpaastu pidama. Piisab vaid oskuslikult kokkuseatud peomenüüst, mis kindlustab sööginaudingu tavapärasest väiksema kalorihulgaga.

 

Õuna-kartulisalat

 

4 õuna, 2 peenikest sellerivart, 4 keedetud kartulit, 1 dl peenestatud murulauku. Kastmeks 3 sl sidrunimahla, 0,5 tl sinepit, 1 sl vedelat mett, raasuke kurkumit värvi andmiseks, veidi soola, purustatud musta pipart, 1 dl salatiõli.

Lõika kooritud õunad ja kartulid kangideks, seller õhukesteks viiludeks. Kastme maitseained sega kõigepealt sidrunimahlaga, seejärel klopi juurde õli. Kalla salatiained kastmesse ja tõsta salativõtjatega alt ülespoole segamini. Lase külmas tund aega maitsestuda, paar korda ettevaatlikult alt ülespoole tõstes.

 

Kanapallid puuviljakastmes

 

400 g nahata kanafileed, 1 muna, 4 sl jämedat riivsaia, 0,5 tl soola, 1 dl paksu jogurtit, 1 sl peenestatud murulauku. Kastmeks 1 purk (400 g) aprikoosikompotti, 2 tl kartulijahu, 2 dl maguspõletavat tšillikastet, 2 sl sidrunimahla, veidi Tabasco kastet, 0,5 tl soola.

Aja liha läbi hakklihamasina. Sega kõik ained tainaks, veereta sellest pisikesed pallid. Lao need küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ning küpseta 225 °C eelkuumutatud ahjus 15 minutit. Töötle aprikoosikompott koos vedelikuga püreeks, lisa hästi segades ülejäänud ained. Kalla kaste keedunõusse ja lase keema tõusta. Tõsta lihapallid kastmesse ja hauta neid paar minutit. Serveeri toatemperatuuril tikusuupistena.

 

Kerge apelsinikook

 

4 muna, 1,5 dl suhkrut, 2,5 dl jahu,

0,5 tl küpsetuspulbrit, 1 apelsini riivitud koor ja mahl, kookoshelbeid või riivsaia. Serveerimiseks

1 väike purk aprikoosikompotti.

Määri väike lahtikäiv koogivorm margariiniga ja raputa riivsaiaga üle. Vahusta toasoojad munad suhkruga tihedaks vahuks. Sega küpsetuspulber jahu hulka. Sega munavahu hulka vaheldumisi jahu ning mahlaga segatud riivitud apelsinikoort. Kalla segu vormi ja küpseta 175° juures 35 minutit ehk kuni kook on pruunistunud ja lööb vormi servade küljest lahti. Lase pärast ahjust võtmist umbes 5 minutit seista, ava siis vormi serv ja tõsta kook restile jahtuma. Serveerimisel paku juurde kompotiaprikoosidest valmistatud püreed.

NB! Kook sisaldab 2 korda vähem kaloreid kui tavaline keeks.

 

Värvikad suupistevõileivad

 

1 karp ürtidega Rama-Créme Bonjouri, 8 viilu täistera-röstsaia, 8 viilu rukki-röstleiba, 2 porgandit, 200 g värsket kurki, 1 kollane paprika, 50 g rediseid, 1 dl röstitud seesamiseemneid.

Riivi porgandid jämeda riiviga. Poolita kurgitükk pikuti ja lõika õhukesteks viiludeks. Lõika paprika ribadeks, redised imeõhukesteks ketasteks. Vormi leiva- ja saiaviilud vormidega või sakilise noaga 5–7 cm suurusteks nelinurkadeks või ketasteks. Määri igale viilule ohtrasti võiet. Porgand ja kurk maitsevad hästi täisterasaial, paprika ja redise paarilisteks vali rukkileib. Puista üle kuival pannil keskmisel kuumusel kergelt pruunistatud seesamiseemnetega.

 

Juustu- köögiviljasalat

 

1 väike pea jääsalatit, jupp lavakurki, 1 punane paprika, 1 kõva magus õun, 150 g lahjat juustu, 1 väikese porru valge osa, 100 g taist sinki. Kastmeks 2 dl maitsestamata jogurtit, 2 sl pestokastet, 1 sl sidrunimahla, raasuke suhkrut või 1 tl vedelat mett.

Lõhesta kurk pikuti ja lõika viiludeks. Lõika paprika ribadeks, õun ja juust kuubikuteks. Kui kasutad sinki, lõika ka see kuubikuteks. Piserda õunakuubikuid tumenemise vältimiseks sidrunimahlaga. Lõhesta porru pikuti, pese muld kihtide vahelt välja; lõika õhukesteks viiludeks. Rebi salat tükkideks. Lao ained madalasse kaussi või vaagnale meelepärasel viisil. Kastmekomponendid klopi kokku ja serveeri eraldi kannus.

 

Kohupiimatarretis

 

5 tl želatiinipulbrit, 1 väikese apelsini mahl (vähemalt 5 sl), 1 sl peenelt riivitud apelsinikoort, 1 dl suhkrut, 250 g lahjat kohupiimapastat, 5 dl maitsestamata jogurtit, 2 tl vanillsuhkrut, 3 munavalget.

Pese apelsin hoolikalt ja riivi kollane kooreosa maha; pressi viljalihast mahl välja. Mikserda kohupiim 0,5 dl suhkru, vanillsuhkru ja apelsinikoorega kohevaks. Paisuta želatiin mahlaga ja sulata kuumas veevannis. Mikserda munavalged 0,5 dl suhkruga tihedaks elastseks vahuks. Sega jogurt kohupiimamassi hulka, seejärel kalla pidevalt segades peene nirena juurde kuum želatiinilahus. Viimasena kalla peale munavalgevaht, tõsta õrnalt segamini ning jaga kohe kausikestesse.

 

Allikas: tarbija24.ee Maire Suitsu

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.