Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maaülikooli peahoone juures uuendatakse haljastust (2008-01-08 01:46:19)

 

Eesti Maaülikooli peahoone kõrval asuvat tiiki värskendatakse: uue ilme saab veekogu juba suvisteks lõpuaktusteks ja lõpetajad omakorda saavad selle kaldal lillesülemiga poseerida.

 

Eesti Maaülikooli peahoone kõrval asuvat tiiki katab praegu nõrk jää, kuid rohke vesi vuliseb värskenduskuuri läbivas tiigis juba suvisteks lõpuaktusteks.

Tiigi korda tegemine ootas oma järge ammu, kuid seda tööd taheti alustada pärast maaülikooli peamaja valmimist. Tiik hakkab koosnema kahest laiemast veesilmast, mida ühendab kitsam ülevooluga kanaliosa.

 

Üle veekogu on plaanitud ehitada sild. «Ühendussild peamaja nullkorruselt üle tiigi tulevase spordihoone poole peale,» kirjeldas maaülikooli ehitusosakonna ehituse järelevalve insener Tõnu Ohakas. «Projektis on sild kavandatud ligi nelikümmend meetrit pikk.»

 

Töö käib

Praeguseks on olemasolevat tiiki süvendatud, kujundatud selle voolusäng ja maakividest laotud alumise ülevoolu regulaator. Külma tulek sundis ehituse peatama.

 

Võimalusel tehakse veel puidust konstruktsioonid ja kevadel paigaldatakse tiigi põhja geotekstiil ning kaldad kaetakse maakivi ja muruga. «Sinna tuleb eelkasvatatud murumätas, millega saab ala kiiresti roheliseks,» märkis Ohakas.

 

Alumisele tiigile tuleb ka kaks puidust platvormi, kus üliõpilased saavad lõpupilte teha nii, et peamaja jääb taustaks. Sellest saab mõnus koht, kus istuda, kohvi juua või kas või einet võtta. Ühele platvormile on juba postvundamendid alla valatud. Platvormid tulevad vee piirile, kuid vesi nende alt läbi siiski ei jookse.

 

Tiigi juurde kuuluv valgustus saab lahenduse tulevikus. Seejuures arvestatakse planeeritava spordihoone ehitusega: spordihoone jalgrajad hakkavad olema teisel pool tiigikallast ja sinna on välisvalgustus ka juba ette nähtud.

 

Üle kahe miljoni

Projekti järgi peaks tiigi vahetusse lähedusse tulema taimkate, kuid see töö tehakse eraldi hankena. «Eks me püüame ikka projekteerija pakutud mõttest lähtuda, aga meil on ka oma majas asjatundjaid – äkki siis koostöös tullakse parima taimekoosluse lahenduse peale,» rääkis Ohakas.

 

Tiigi on projekteerinud Urmas Nugini inseneribüroo ja töid teeb osaühing Virens. Värskenduskuur läheb maksma 2 125 000 krooni.

 

Valmis peaks olema tiik ning tiigi ja peahoone vaheline ala juuniks. «Siis algavad lõpetamised ja vahetult enne seda peaks ta olema sellisesse seisukorda viidud, et see silma ei riivaks,» sõnas Ohakas.

 

Allikas: Tartu Postimees 8.01.08, Kerttu Jänese.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.