Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Šotlased söövad Soomaad puhtamaks (2008-01-08 01:45:07)


Ööl vastu laupäeva jõudis Soomaale veerandsada Šoti mägiveist, kelle looduskaitsekeskus andis kasvatamiseks talunikele ja ettevõtjatele.

 

Mägiveiste rahvusparki toomise eestvedaja, riikliku looduskaitsekeskuse Pärnu-Viljandi regiooni spetsialist Gunnar Sein rääkis, et loomadest on abi luhaheinamaade ja niitude võsast puhtana hoidmisel.

 

«Et hooldatavaid alasid on kogu aeg juurde tulnud, oleme seisnud silmitsi küsimusega, mida hakata peale heinaga,» selgitas Sein. «Selle ärasöömiseks oleks vaja mitu korda rohkem loomi, kui seni on Soomaal peetud.»

 

Keskkonnainvesteeringute keskuselt saadud 430 000 krooni eest ostis looduskaitsekeskus Taanist 25 mägiveist, kes jagati laupäeva südaööl Tõramaal rahvuspargi keskuseses võrdselt viie soovija vahel.

 

Iga pidajaga sõlmiti leping, mille kohaselt võivad nood viieaastase kasutusaja jooksul sündivad loomad endale jätta. Kui peremehed soovivad esialgse tähtaja lõppemise järel veiste eest edasi hoolitseda, siis tõenäoliselt lepingut pikendatakse.

 

Soomaa 2000 hektari poollooduslike luhtade hooldamiseks veerandsajast veisest loomulikult ei jätku ja seepärast ootab Sein keskkonnainvesteeringute keskusest vastust rahataotlusele, et osta veel 60 looma. Tema arvates peaks Soomaal söövate mägiveiste arv ulatuma edaspidi sadadesse.

 

Ainuüksi ettevõtja Georg Artma, kes oli üks viiest loomade kasutuslepingu sõlmijast, loodab oma karja kahe aasta jooksul kasvatada sajapealiseks.

 

«Nii suure karja pidamine tasuks ennast juba ära,» sõnas ta. «Lõputult ei saa ju peale maksta, ükskord peab see muutuma hobist äriks.»

 

Artma hakkas Soomaal esimesena Šoti mägiveiseid pidama läinud suvel. Praegu on tal üheksa mägiveist ja kaheksa Herefordi tõugu looma, kellele peaks lisa tulema juba märtsis.


Allikas: Sakala 8.01.08, Hans Väre.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.