Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Luikede kinnikülmumise pärast pole vaja muretseda (2008-01-07 12:00:00)


Inimestel ei ole vaja muretseda, et luiged võiksid veekogudele kinni külmuda, samuti ei tasu väikestele veekogudele jäänud luiki ja teisi väikesi veelinde veekogu jäätumise tõttu toitma hakata.

Viimastel päevadel on Riiklik Looduskaitsekeskus saanud kõnesid inimestelt, kes muretsevad veekogudel olevate luikede kinnikülmumise pärast. Mure on enamasti asjatu, sest terved luiged ei külmu kinni, vaid püsivad paigal selleks, et energiat kokku hoida. Lume- ja jäätükkidega loopimisest pole kasu, sest tavaliselt ei lase lind end sellest häirida ja samuti võib lindu niimoodi tõsiselt vigastada. Päästjate eest ära lendav luik naaseb varsti.
 

Luiged on enamasti paigal seni, kuni nad on veendunud, et enam toitu kätte ei saa, alles siis võivad nad otsida endale uue meeliskoha.

Veekogudel olevatel luikedel tuleks lihtsalt hoida silm peal ja helistada alles siis (linnades ööpäevaringselt telefonil 112, mujal 1313 ja 504 5891), kui tõesti häda on käes: lind rabeleb tiibadega ja ei saa mujale liikuda, mida tegelikult juhtub haruharva.

Ka ei ole mõtet veekogudel olevaid linde toita, sest kui looduslikud tingmused muutuvad ebasobivaiks, liiguvad linnud teise kohta.

 

Lisasöötmise korral aga jäävad nad paigale ja sõltuvad inimeste toitmisest, mis ei pruugi olla piisavalt regulaarne ja tervislik. Linnud jäävad nõrgaks ja võivad langeda hulkuvate koerte või rebaste saagiks.

 

Allikas: Riikliku Looduskaitsekeskuse 7.01.08 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.