Tee- ja kohvisõbrad haigestuvad neeruvähki palju harvemini kui need, kes tarvitavad neid jooke väikeses koguses. Sellise järelduseni jõudsid Ameerika teadlased 13 pikaajalise uuringu tulemusena, kus osales üle 770 000 inimese.
Harvardi meditsiinikooli teadurite andmeil registreeriti neil, kes jõid iga päev kolm ja enam 240 ml tassitäit kohvi, vähki 16% võrra harvemini kui neil, kes tarbisid vaid ühe tassi kohvi päevas. Vähioht vähenes 15% võrra neil, kes jõid kasvõi ühe tassi teed päevas. Piim, karastusjoogid ja mahlad ei avaldanud haiguse esinemise sagedusele mingit mõju.
Tee ja kohvi positiivne toime oli statistiliselt usutav ka selliste neeruvähi riskifaktorite puhul nagu suitsetamine, rasvumine ja kõrgvererõhk.
Uuringud, mille tulemusi teadlased kasutasid, kestsid 7 kuni 20 aastani ja neis osales 530 000 naist ning 240 000 meest.
Uurimistöö autorite arvates võib tee ja kohvi vähivastane toime olla seotud mõlema joogi võimega tõsta organismi kudede tundlikkust insuliini suhtes. Selle hormooni taseme tõusu peetakse üheks paljudest vähihaiguste riskifaktoritest.
Uurimistöö tulemused on avaldatud ajakirjas International Journal of Cancer.
Allikas: Medportal.ru 31.12.07, vahendanud Väino Eskla.