Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Koduloomi heidutab pühadeaegne paugutamine (2007-12-29 07:14:43)

 
Aastavahetuse paiku muutuvad ärevaks nii koduloomad kui ka nende omanikud. Ilutulestiku müüjad alustavad kauplemist juba detsembri alguses. Paugutamine häirib aga paljusid koduloomi ja nende omanikke.

 

On koeri ja kasse, kes kardavad ilutulestiku pauke ja sähvatusi, mõned nõrgema psüühikaga loomad pelgavad isegi lume langemise sahinat katuselt.

 

Tartu Raatuse tn loomakliiniku juhataja Ain Erkmaa sõnul üldiselt loomi mürgliga harjutada ei saa, selleks peaks paugutama iga päev aasta läbi, mis ei ole mõeldav. Paugutamist võivad loomad seostada müristamise ja äikesega, instinktiivselt püüavad nad siis peitu pugeda ja end kaitsta.

 

«Probleem tabab kindlasti suuri ja eriti õuekoeri, kuna neil on territooriumi- ja karjainstinkt. Seega, kui väljas on looduslik äike või inimeste tekitatud «äike», siis tunneb ta korraga, et peab ise varjuma, teisi hoiatama ja territooriumi kaitsma. Segadust kui palju korraga!» väitis Erkmaa.

 

Parim, mida õuekoeraga teha, on lasta ta tuppa või vähemalt kuuri alla. Julgustada ja rääkida, anda mõista, et ohtu pole. Pakkuda juua või konti järada.

 

Toakoera pole mõtet välja viia, see ei muudaks asja paremaks. Ta võiks olla inimese juures, keda ta kõige rohkem austab ja karja juhiks peab. Hoida enda juures, silitada, patsutada ja olenevalt looma suurusest sülle võtta.

 

Loomaomanik peab ise rahulikuks jääma, loom tajub seda ja loodetavasti rahuneb seeläbi. Peamine on, et neljajalgne ei jääks sel ajal üksi, kuna olemuselt on tegemist karjaloomaga.

Loomakliinikutes on müügil looduslikke preparaate, mis rahustavad ja muudavad looma mõneks tunniks apaatseks ning uimaseks. Medikamentidega peab olema ettevaatlik, keemiliselt toodetud ravimeid loomadele sel puhul ei soovitata. Uinutamine on alati seotud suure riskiga, sest neljajalgne ei pruugi enam ärgata.

 

Parim, mida saate oma sõprade heaks teha, on lihtsalt olla nende kõrval – nii nagu nemad on teie jaoks alati olemas, oma andunud sõprust pakkumas midagi vastu ootamata. Väike pühadevorst ja natuke suurem kont kui tavaliselt, pikk pai ja kallistus – parim looduslik rohi.

 

Allikas: www.valgamaalane.ee 29.12.07, Triin Peips


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.