Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mardikad – superkohastujad, kes saavad hakkama igal ajal (2007-12-29 01:21:18)

 

Uus uurimus näitab, et enamik tänapäevastest mardikarühmadest olid olemas juba dinosauruste ajal ning on sellest ajast saadik pidevalt mitmekesistunud.

 

Praegu teatakse umbes 350 000 mardikaliiki ning ilmselt on veel miljoneid avastamata liike. Mardikad moodustavad 25 protsenti kõigist teadaolevatest liikidest. Teadlased on selle suure numbri põhjuste üle aastaid vaielnud, kuid siiani pole vastust leitud, kirjutas Science Daily.

 

Nüüd on rühm teadlasi näidanud, et enamik mardikate rühmi kujunes välja pea kohe pärast esimeste mardikate tekkimist ning on siiani vastu pidanud. Paljud tänapäevased mardikaterühmad jalutasid ringi juba Juuraajastul koos dinosaurustega. Uurimus avaldati ajakirjas Science.

 

Uurimuse esimene autor, Londoni Imperial College’i professor Alfried Vogler selgitas: "Praegune suur mardikaliikide arv võib olla otseselt põhjustatud selle varase evolutsioonilise mitmekesisuse tõttu, sest mardikarühmad tunduvad olevat väga vastupidavad. Tol ajal tekkinud rühmad on suuresti tänapäevani alles jäänud ning üha edasi mitmekesistunud.”

 

Siiani kõige ulatuslikuma mardikate sugupuu-uuringu käigus kasutati DNA-sekveneerimist ning fossiilseid andmeid, et koostada mardikate võrdlev evolutsiooniline sugupuu. Võrreldes 1880 mardikaliigi DNAd, said teadlased rühmitada ühest esivanemast põlvnevad mardikaliigid ning lõpuks koostada kõiki liike hõlmava evolutsioonilise puu. Seejärel kasutati kindlaksmääratud vanusega fossiile, et dateerida puu olulisemad hargnemised ning võtmemomendid mardikate evolutsioonis.

 

Enne seda uurimust arvati, et mardikate edu saladuseks on taimtoidulisus ning et nende edule pani aluse õistaimede teke umbes 140 miljonit aastat tagasi Kriidiajastul. Uurijate koostatud evolutsiooniline puu aga näitas, et paljud tänapäevased mardikaliinid said alguse juba ammu enne esimeste õistaimede teket.

 

Mardikatel on suurepärane võime haarata uusi ökoloogilisi võimalusi ning arendada välja erinevaid elustiile ning toitumistüüpe, selgitas Vogler. „Erinevalt dinosaurustest, kes kitsaste kohastumuste tagajärjel välja surid, jäid mardikad ellu tänu oma suurele mitmekesisusele ning heale kohanemisvõimele,” sõnas ta.

 

Uurijate sõnul on mardikate evolutsiooni mõistmine oluline kogu looduse toimimisest arusaamiseks. „Kuna mardikad moodustavad nii suure osa kõigist maailma liikidest, annab nende evolutsiooni uurimine meile olulist infot elu mitmekesisuse tekke ja arengu kohta,” selgitas Vogler.

 

Allikas: Äripäev  28.12.07, Siim Sepp.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.