Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Talunikud toovad jõuludeks metsakaunitare linna (2007-12-24 01:10:59)

 

Reedel oli Viljandi turul 11 jõulukuuskede müüjat ning eri suuruses puukesi pakuti ka mujal linnas.

 

Männimäel olid kuused vähemalt kolmes paigas kortermaja seina najale püsti pandud ja väiksemad koguni rohumaal otsapidi mulda torgatud, kirjutab Sakala.

 

Halliste valla Kullaaugu talu peremees Arvo Pruul oli turul kahe tunniga müünud kolm kuuske.

 

Soovid on erinevad

«Inimesi on igasuguseid: mõni ostab sobiva hinnaga puu, teine maksab jälle vaidlemata küsitud hinna ära, kui on ilusa puu leidnud,» rääkis mees.

 

Ta lisas, et ka tiheduse osas lähevad ostjate tahtmised lahku. Mõni soovib igast küljest kaharat kuuske, teisele jälle sobib puu, millel ühel küljel oksi peaaegu pole, et seada see kodus nurka või seina äärde. Küsitakse mehe kasvu kuuski, aga ka lihtsalt oksi, viimati nimetatuid antakse enamasti kauba peale.

 

Seda kinnitas ka eakas viljandlanna Aino, kes oli ostnud kolm pisikest kuuske. «Mul on väike korter, sätin need kööki ja kahte tuppa lauale,» lausus ta.

 

Arvo Pruuli sõnul ostavad kuuski nii mehed kui naised, kuid põhiliselt käib ostmas pere tugevam pool.

 

Üks mees oli koos naisega valima tulnud. «Üksi ei julgenud - järsku prouale pärast ei meeldi ja saan sugeda,» muigas ta.

 

Kuused liinide alt ja istandikust

Paistu valla metsaomanik Raul Kirss oli reedehommikuse müügiga rahul, sest inimesed tundsid korralike metsakaunitaride vastu suurt huvi. Siiski nentis ta, et konkurents on tugev.

 

«Olen juba esmaspäevast müümas käinud, parimad päevad olid kolmapäev ja neljapäev. Homme võib samuti hea müügipäev tulla, aga mina rohkem ei tule,» kõneles ta.

 

Oma kuused olid tema ja samast vallast pärit Riho Luik lõiganud elektriliinide alt ning istandikest.

 

«Nagunii pean istandikku harvendama,» sõnas Kirss.

 

Kuuski varastatakse vähe

Kui varasematel aastatel tegid jõulukuusevargad metsaomanikele palju peavalu, siis tänavu on neist üsna vähe kuulda. Siiski teadis Raul Kirss rääkida juhtumist, kus järjest oli maha võetud kolmkümmend istutatud puud.

 

«Nägin oma maatükil kaubikut, millesse kolm Mustlast pärit noort meest kuusekesi ladusid,» kõneles Kirss. «Ütlesin neile, et kui olete puud juba maha raiunud, siis viige pealegi kaasa, aga jõuluõhtul mõelge, et teie kodu kaunistavad varastatud jõulupuud.»

 

Kõpu metsaülem Taivo Lehesmets ütles, et kuusekeste varastamist riigimetsast pole seal mail juba mitu aastat täheldatud.

 

«Maainimesed võtavad jõulupuu oma metsast või ostavad naabri käest,» arvas Lehesmets.

 

Lõuna politseprefektuuri pressiesindaja Marge Kohtla on Viljandi politseile sõnul teatatud ühest noorte kuuskede varguse juhtumist novembris Viiratsi vallas Survakülas, kus juhuslik möödasõitja nägi suure koguse kuusekeste autosse laadimist. Selle kohta algatati kriminaalasi.

 

Keskkonnainspektsiooni vaneminspektor Guido Kapp ütles, et kuusemüüjaid käiakse kontrollimas ja tehakse metsades järelevalvet. Olukord on varasemate aastatega võrreldes Kapi sõnul üllatavalt hea: metsast on leitud vaid mõni üksik känd, kust keegi on endale kuuse lõiganud.

 

Allikas: www.tarbija24.ee 23.12.07.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.