Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Talvine pööripäev – 21. detsember (2009-12-21 01:20:58)


21. detsembril on talvine pööripäev, kell 19.47 algab astronoomiline talv. Põhja-Eestis on päev siis vaid kuus tundi pikk, Lõuna-Eestis jätkub valgust veerand tunni võrra rohkem.


Samal ajal erineb päeva pikkus ka lääne-ida suunas liikudes: ida pool vältab pimeduse võim pikemat aega.

Talvist pööripäeva on alati tähtsustatud kui sümboolset valguse võitu pimeduse üle.

Arhiiviandmeid uskudes süüdati vahaküünlad jõulupuul esimest korda 1441. aasta talvisel pööripäeval. See ajalooline jõulukuusk oli Tallinnas.

Loe lisaks: Aedniku kaheksa aastaaega.

Aiatark OÜ

Veel talvise pööripäeva kohta:

Ajaleht Meie Maa 21.12.2006: Meie kliimavöötmes on talvine pööripäev olulisim ja psühholoogiliselt positiivseima sisuga tähtpäev aastas. Päevad enam ei lühene, selle üle aga on ju põhjust rõõmu tunda. Pööripäev tähistab hetke, mil valgus sünnib kesk pimedust uuesti ning päike annab esimese märgi sellest, et ees ootavad palju meeldivamad aastaajad. Erinevad tsivilisatsioonid tähistasid ja tähistavad traditsioonilist aastavahetust vägagi erinevatel aegadel, olgu siis Niiluse üleujutuste rütmist tulenevalt, külvihooaja algust märkivalt või hoopiski tähistamaks sügisest viljakoristuse lõppu. Rõhuasetus hetkele, millest alates päike hakkab taas kõrgemalt käima, viis omal ajal meie kultuuriruumis isegi selleni, et kogunisti Kristuse sünnipäev nihutati talvisele pööripäevale. Küllap sellepärast, et talvisel pööripäeval, nii nagu ka jaanipäeval, on inimeste jaoks mingi loodusest tulenev, ürgne põhjendus, ongi ta meis, sõltumata tema välise vormi muutumisest, sedavõrd tugevalt kinnistunud.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.