Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Euroopa Keskkonnaagentuur andis välja digitaalse muutuvate maastike kaardi (2004-11-27 12:20:50)
Euroopa Keskkonnaagentuur (EEA) avalikustas esimese digitaalse Euroopa muutuvate maastike kaardi "CORINE maakate 2000" (Corine Land Cover 2000 - CLC 2000), millel on toodud piirkonna muutused alates 1990. aastast.

CORINE maakatte andmebaas on üle Euroopa abiks poliitikutele otsuste tegemisel põllumajanduse, transpordi ja teiste valdkondade maaressursside ning keskkonna osas laiemalt.
CORINE maakatte andmebaas on leidnud rakendust ka Eestis. Selle kasutajate hulgas on teadus- ja riigiasutusi ning äriühinguid. Peamine kasutusvaldkond on seni olnud keskkond.
Näiteks on CORINE alusel määratud maakasutus valgalade kaupa, mis omakorda võimaldab paremini hinnata veekogude seisundit.
Andmebaasil on olnud ka muid huvitavaid rakendusi. Selle abil on näiteks leitud metsloomade võimalikud maanteede ületamise kohad. Seoses CLC 2000 valmimisega võib loota aga kasutusala laienemist.

Ühtsel metoodikal põhinev CLC 2000 annab esimese standardiseeritud ülevaate Euroopas aastaks 2000 kujunenud maakattest ning muutustest, mis on toimunud pärast esimese CORINE maakatte projekti elluviimist 1980. aastate lõpul. Mõlemad projekti väljundid on EEA kodulehel tasuta avalikult kättesaadavad.

EEA tegevdirektor prof Jacquline McGlade on öelnud, et CORINE maakatte andmebaas on ainulaadne vahend, mis võimaldab mõõta meie maastike paljude kasutusviiside vahelisi dünaamilisi seoseid ja erinevate valdkondade poliitikast, nt põllumajandus-, regionaal- ja transpordipoliitikast tulenevaid mõjusid.

Eeldatavasti on CLC 2000 hulganisti kasutajaid Euroopa maades. 1990. aasta CORINEi uuringut on kasutanud inimesed, kes töötavad nt teaduse, põllumajanduse, keskkonna planeerimise ja keskkonna kaitse, metsanduse, hariduse, transpordi, demograafia, turismi, energeetika ja tervishoiu alal.
See on leidnud ka mõningast ärilist rakendust, nt atlaste koostamisel ja sõidukite seesmiste navigatsioonisüsteemide projekteerimisel.

EEA-l on kavas järgmise kahe aasta jooksul läbi viia CLC 2000 abil esile toodud muutuste põhjalik analüüs.
Esialgsetest järeldustest võib nimetada linnastumise laienemist 1990. aastatel paljudes piirkondades, sh Itaalias, Madalmaades, Ida-Saksamaal ja Iirimaal.

CLC 2000-le, mis on ühtaegu geograafiliselt laiahaardeline ning peegeldab detailselt kohalikke üksikasju, ei leidu maailmas ühtki vastet teise samaväärse maakatteteabe programmi näol.
Projekt hõlmab preaguseks juba 30 riiki ning 2005. aastal suureneb see arv tõenäoliselt veelgi.

Vaata lisa Info- ja Tehnokeskuse kodulehelt:
http://www.keskkonnainfo.ee/uudised/clc2000

Allikas: Keskkonnaministeeriumi pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.