Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Paapuas leiti enneolematult suur rott ja pisike kuskus (2007-12-21 08:39:16)

 

Lisaks kahele uuele imetajaliigile nähti “kadunud maailmas” ka uusi linnuliike.

 

Uute imetajaliikide avastamine 21. sajandil on üpriski haruldane. Just sellega said aga teadlased hakkama raskesti ligipääsetavas Indoneesia džunglis, kust leiti mitu korda tavalisest suurem rott, väike kuskus ehk kukkurloom ja mitu linnuliiki.

 

USA ja Indoneesia teadlaste meeskond avastas juba esimesel, 2005. aasta ekspeditsioonil Uus-Guinea saare Paapua piirkonna Foja mägedest kümneid uusi taimi ja loomi.

 

“Väga vähesed teadlased on seal kandis käinud, sest sinna on erakordselt raske pääseda. Uute liikide leidmise tõenäosus on äärmiselt suur,” ütles Indoneesia zooloog Martua Sinaga. Paapua troopiliste metsade piirkonda peetakse bioloogilise mitmekesisuse poolest üheks maailma rikkamaks, kusjuures uurimata ja peaaegu inimasustuseta on 95 protsenti alast.

 

Viis korda suurem

“Hiiglaslik rott on tavalisest kodunärilisest umbes viis korda suurem,” ütles Kristofer Helgen Washingtoni Smithsoniani instituudist. “Inimesi ta ei kartnud ja käis mitmel korral laagris.” Teine leitud loom pügmeekuskus on aga üks maailma väiksemaid imetajaid.

 

Lisaks avastati mitu liiki linde ja hulgaliselt taimi. Kõiki liike uuritakse edasi ning nende lõplik “uudsus” pole veel kinnitatud. Järgmisel ja ülejärgmisel aastal kavandatakse samasse kanti veel ekspeditsioone, sedapuhku võetakse lähema uurimise alla ka kõrgemad mägialad.

 

Allikas: Eesti Päevaleht 21.12.07


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.