Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Jõuluehtes aed või terrass rõõmustab silma (2007-12-20 09:22:16)

 

Silmal on hea vaadata, kui õue iluvalgustus järgib kaunistatud objekti piirjooni, olgu siis katuseräästast, väravat või aknaid-uksi. Tühjaks jäänud aiaanumatest tasub aga kujundada jõuluvaasid.

 

Nähes ette pikka raagus aega, istutab arukas aiapidaja õue ka ühe okaspuu – jõulupuuks. Kui aga piisava kõrgusega jõulupuud tahetakse aeda saada juba täna, võib aiakeskusest soetada nn osalise juurestikuga okaspuu. Need on potti istutatud kuused või nulud, mis mõeldud värava, ukseesise või mõne jaheda ruumi ehtimiseks. Õues paigutatakse sellised jõulupuud talveks koos potiga maa sisse, kui aga jõuluajal juhtub maa sula olema, võib need ka lõplikult kasvukohale istutada.

 

Vahel on küsitud, kas okaspuudel ilutsevad tulukesed ei kõrveta puu okkaid. Üldjuhul ei kõrveta, eriti kui kasutatakse pisikesi lambikesi, mis ei suudagi külmunud okastele ohtlikku kuumust tekitada. Väga sümpaatsed on ka jõululehtpuud, näiteks väärib huvitavalt lõigatud õunapuuvõra jõulutulukestega n-ö üle joonistamist.

 

Tuled puu kuju järgi

Okaspuule paigaldatud tulestik peab aimama järele puu kuju, lehtpuule pandud lambikesed rõhutama selle võra omapära. Väga inetu on, kui elektriküünlad on visatud objektile läbisegi, nagu tulukeste endi pärast. Eriti kehv näeb niisugune kaunistus välja elaval puul. Pigem jätta puu ehtimata kui teha seda poolikult või kobamisi. Meie inimesed on harjunud mõttega, et jõulud on rahulik aeg, seetõttu pole sähvivad-vilkuvad tulukesed ehk kõige õnnestunum lahendus.

 

Tühjaks jäänud suvevaase pole vaja talveks varjualusesse peita, neist saab kujundada jõuluvaasid. Jõuluvaasidesse ei tasu taimi päriseks istutada, vaid panna need sinna koos oma potiga.

 

Nii pole ka vajadust turba- vm mulla järele. Et taimi õigele kõrgusele saada, võib täita vaasi altpoolt mingi kergema materjaliga. Vaasi pealispinda on aga asjakohane kaunistada näiteks samblaga.

 

Jõuluvaase kui suhteliselt väikesemõõdulisi jõuluseadeid pole mõttekas ilmestada elektriküünaldega. Neile lisavad sügavust pigem elava tulega vahaküünalde laternad, mida võib lisada nii seadesse kui ka panna selle lähiümbrusse.

 

Minijõulumets

Jõuluvaaside parimad esitluskohad on katusega varjatud trepimademed, et jõululumi kaunistusi enda alla ei mataks. Enamik jõuluvaasitaimi on külmakindlad ja võivad kevadel jätkata oma kasvamist aias, kui on talvitunud õues lume all.

 

Klassikalistest okaspuudest on jõuluvaasitaimena väga sümpaatne kanada kuuse sort Conica. Seda müüakse väga erinevas kasvusuuruses, alates pisikestest kääbuspuukestest kuni enam kui meetristeni välja.

 

Väikesi Conicaid võib vaasi paigutada mitu, moodustades niiviisi meeleoluka mini-jõulumetsa, suurem, eriti välisukse juures, väärib ka tuledega ehtimist. Õue-jõulupuukestena müüakse samuti mitmeid pisikesi ebaküpresse ja küpresse.

 

Õues olevasse jõuluvaasi sobivad

• kaunid ja külmakindlad pungõielised kanarbikud ja eerikad

• klassikaline jõulutaim talihali oma igihaljaste lehtede ja punaste marjadega

• igihaljastest kääbus-lehtpõõsastest Fortunei kikkapuu värviliste lehtedega sordid

• värviliste lehtedega tarnad ja mitmed kõrrelised

• hõbedane padipõõsas ja viltleht

• värviliste talivõrsetega kontpuud

 

Arnold Hannust, Hansaplanti peaaednik

Allikas: www.tarbija24.ee 20.12.07.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.