Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tänavused jõulud tulevad värvilisemad ja kasvava kuusega (2007-12-20 09:10:40)

 

Jõulumood pannakse samamoodi kui riidemoodki paika vähemalt aasta varem.

Hollandi lillenõukogu annab lillemoesoovitusi kord aastas ning eraldi kevadeks, suveks, sügiseks ja talveks. “Esimesed moesoovitused tulevaks aastaks saame juba septembris. Nii et tegelikult tean ma juba ka seda, mis on moes 2008. aasta jõulude ajal,” ütleb Tallinnas asuva lillepoe Masha üks omanikke lilleasjatundja Ahti Lyra.

 

Talvine lillemood kannab nime Floral Empire (Lilleriik) ja kestab kuni tuleva aasta sõbrapäevani. Lilleriik on inspireeritud uusklassitsismist. “Moes on igasugused skulptuursed lilleseaded – uhked, heledad lillekogumid, kus lilled on hästi tihedalt üksteise kõrval, et moodustuks geomeetriline vorm,” selgitab Lyra. Ükskõik mis lilli kasutada, ikka tuleb neid võtta mitu ja siis kõvasti kokku siduda, et moodustuks tihe tugev kimp. Jõuludeks sobivad potis kasvavad igihaljad puukesed (pukspuud, ebaküpressid, kadakad jne), mis pöetakse uusklassitsismi mõjutusel kindlavormiliseks. Natuke võib inspiratsiooni ammutada ka barokiaja soengumoest, mõne kimbu võikski teha tollaste kõrgete soengute moodi.

 

Mullu oli musta värvi võidukäik ja seda juba kolmandat aastat. Sellest ei pääse ka tänavu. Mustale hakkab aga kandadele astuma valge värv, millele sekundeerivad roosad ja lillad toonid. Vaid musta-valgele kombinatsioonile siiski panustada ei tasu, mingi täiendvärv peaks veel juures olema. Veidi hõbedat, lillat või roosat.

Eelmise talve säravaid ja sillerdavaid asju (peeglikillud, pärlid, valgust murdev klaas) ei tasu aga sugugi minema visata. “Neid võib muidugi ka sel aastal kasutada, aga peab jälgima, et need ei muutuks domineerivaks,” õpetab lilleasjatundja.

 

Jõulupuu võib ka laes rippuda

 

Eriti oluline on jõuluajal ikka jõulupuu. Kui koduõues pole kuuske-nulgu-elupuud, mida ehtida ja valgustada, tekib alati küsimus, kas, kuhu ja kuidas jõulupuu toas püstitada. Kui peres on lapsi, on ehtne kuusepuu asendamatu. Sobib ka nulg, mis on see õige välismaa pildiraamatu jõulupuu ja püsib ka kauem ilus. Jõuludest inspireeritud moodsa kompositsiooniga last juba ei võlu.

 

Sajandite eest rippus jõulupuu laes, jalg taeva poole. USA-s püüti sama kommet mõne aja eest taas juurutada, aga tänavu jääb puu ikka õiget pidi ja jalaga vette. Ei tohi unustada, et kuusk vajab värskuse säilitamiseks vett. Tüve alumine ots peab kogu aeg olema vees, sest kuivale jäädes moodustub kuuse alla kuivanud mahla kork ning puu ei võta enam vett sisse ka siis, kui nõu uuesti veega täita.

 

Kui vesi on vahepeal otsa saanud, tuleb puu paari sentimeetri jagu lühemaks lõigata. Esimesel ööpäeval kulub vähemalt paar liitrit vett, hiljem neelab puu päevas vähemalt liitri. Hansaplant on spetsiaalselt tihedateks jõulupuudeks kasvatanud mitut sorti okaspuid. Potti istutatud 175–200-sentimeetrine harilik kuusk maksab ligi 500 krooni, sama suur fraseri nulg ligi 700 krooni. Kogu aeg potis kasvanud 100–125-sentimeetrine fraseri nulg ja harilik kuusk maksavad mõlemad ligi 500 krooni.

 

Hansaplanti tootmisjuht Mihkel Saar ei julge anda garantiid, et potijõulupuu läheb kevadel aias kasvama. “Kesk-Euroopas, kus on pehmemad talved, õnnestub küll sageli selliseid potijõulupuid pärast jõuluaega ka aeda istutada. Eesti kliimas on see siiski märksa komplitseeritum,” lisab ta. Sise- ja välistemperatuuri vahe on Eestis talvel tavaliselt 30–40 kraadi, nii suurt temperatuurikõikumist puu ei talu. Potijõulupuu võib pärast pühi viia jahedasse, et seda kevadeni säilitada. Kindlalt väita, et taim läheb kevadel kasvama, ei saa. Eriti vähetõenäoline on potti istutatud jõulupuu kasvama minek. Sellel puul on juurestik läbi raiutud ja puu siis potti istutatud. Saar soovitab aias kasvatamiseks siiski valida puukoolides müüdavad istikud. Haljastus- ja teedekeskus pakub spetsiaalselt jõulupuudeks kasvatatud kuuski ja nulge. Tellida saab neid koos kojutoomisega, puud on kenasti võrku pandud. 150–175-sentimeetrine kuusk maksab 259 krooni, sama suur nulg 351 krooni. Samast on võimalik tellida sobiv kuusejalg, ka valgustusega.

 

Bauhofi (endine Ehitus Service) poodidest saab praegu soodushinnaga osta potis kasvava kanada kuuse Conica (129 või 199 krooni) või hoopis pisikeses potis oleva ebaküpressi (hind 25 krooni).

Tartu Puukool pakub samuti juba praegu potis jõulupuid. Hariliku kuuse vorm Luua Pärl maksab 170 krooni. Anneli Õun puukoolist rõhutab aga, et kes soovib puud kevadeni elus hoida ja siis aeda istutada, peaks seda hoidma pigem õues, rõdul, terrassil või jahedal verandal. Potikuuske kannatab küll paariks päevaks jõuluajal tuppa tõsta, aga Õun soovitab mitte riskida: temperatuuri suur kõikumine ei mõju taimele hästi. Juhul kui kasvav jõulupuu on õues, pole vaja teda kasta. Tuppa tuues tuleb aga seda kindlasti teha, sest mullapall ei tohi läbi kuivada.

 

Kellel pole kasvava kuusega hiljem midagi peale hakata, võib puukoolist osta sellise, mis on tüve pidi potti pandud ja kipsi valatud ning ka kaunistatud. Selliste kuuseseadete hinnad jäävad 145 ja 455 krooni vahele.

Riketsi lillepoekett pakub potis kasvavat ebaküpressi hinnaga 65 krooni. Kapriisse okkalise, saab kevadel mulda torgata ja üldjuhul läheb ta ka kasvama.

 

Kuusk vali välja juba aasta enne jõulupühi

 

•• Paljudes maades on moes kuuse kasvatamine oma koduaias või rõdul potikultuurina. Juba kevadel valitakse välja kuni poolemeetrine paraja tihedusega ilus kuusk. Selliseid väikseid kuuski võib leida maantee- ja raudteekraavidest, kõrgepingeliinide alt jm.

•• Kuusk kaevatakse välja koos korraliku juurepalliga ning kodus istutatakse potti. Võib ka aeda istutada, aga siis tuleb septembris puu ümbrus uuesti lahti kaevata. Tekkinud kraav täidetakse puulehtedega ning kuusk istutatakse potti alles püsivate külmade saabudes.

•• Sellisel jõulukuusel on mitu eelist. Potti istutatud kuusk ei aja okkaid maha, ühte ja sama kuuske võib kasutada mitu aastat ning jõulupuu saab odavamalt ja vähema vaevaga. Potikuuske ei tohi siiski pikka aega toas hoida, sest ta läheb kasvama ja muutub külmaõrnaks.

 

Allikas: www.arileht.ee Ille Grün-Ots

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.