Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ilmus raamatu Lehtpuud I osa (2007-12-20 00:27:00)

 

Käsiraamat-määraja “Lehtpuud” on planeeritud kirjutada kolmeosalisena. Esimeses osas (432 lk, kõvaköide) antakse lühiülevaade puittaimede ehitusest ja talitlusest ning määramiseks vajalikust terminoloogiast. Seletusi illustreerivad joonised.

 

Käsiraamat on üles ehitatud sugukondade tähestikulist järjekorda silmas pidades ning esimeses köites käsitletakse sugukondi Acanthaceae kuni Ericaceae. Iga sugukonna puhul esitatakse kõigepealt üldiseloomustus. Tähtsamaid taimeperekondi käsitletakse detailsemalt, andes kõigepealt perekonna üldiseloomustuse ja perekonna tähtsamate liikide kirjeldused.

Perekonna esindajate valik on üsna lai: püütud on lähtuda Euroopa Liidu piires kasvavatest ja siin haljastuses kasutatavatest olulisematest liikidest, kuid mõistagi on valikut teha küllaltki keeruline. Perekonna üldiseloomustuse järel on toodud liikide määramise tabelid (50 lk), mis on koostatud võrsete ja pungade eristamistunnuseid aluseks võttes.


Iga liigi puhul on antud ladina- ja eestikeelne nimetus, ladinakeelse nime hääldus nurksulgudes ja samuti taime nimetus inglise, saksa ja vene keeles, kui see on olemas. Liigi tasandil on tähelepanu pööratud neljale liigi määramistunnuste kompleksile. Nendeks on võrsed, lehed, õied ja viljad.

 

Kirjeldatud on ka liigisiseseid süstemaatilisi üksusi – alamliike, teisendeid, vorme ja sorte, kui need on olemas. Just sordikirjeldustele on pööratud rohkem tähelepanu, sest uusi sorte üha lisandub, kuid nende kirjeldused on visad levima. See nimekiri pole kaugeltki täielik, kuid uut teavet sortide kohta peaks raamatust leidma igaüks.


Käsiraamat on rikkalikult illustreeritud autori tehtud fotodega (2000) ja võrsete ning lehtede originaalskaneeringutega. Fotod on põhiosas valminud aastate jooksul Euroopa eri botaanikaaedu külastades.


Lehtpuude ja -põõsaste käsiraamatu-määraja esimene osa on mõeldud kasutamiseks dendroloogia õppeaine õppijaile, puukoolitöötajatele, haljastusspetsialistidele, loodus- ja keskkonnakaitsjatele, samuti harrastusaednikele ja kõigile, kes peavad lugu puittaimedest ning soovivad neid tundma õppida.


Raamatu autor Urmas Roht on Eesti maaülikooli metsandusõppejõud ning Riikliku Looduskaitsekeskuse Põlva-Valga-Võru regiooni direktor.

Allikas: kirjastus Atlex


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.