Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Euroopa suurendab valmisolekut metsapõlengutega võitlemiseks (2007-12-19 18:33:49)

 

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) ja Soome Meteoroloogia Instituudi (FMI) töötajad arutasid metsade tuleohtlikkuse indeksi uuendamist eesmärgiga leida kogu Euroopale ühine indeks, mis tagab metsapõlengutega võitlemiseks parema valmisoleku.

“Teeme koostööd Euroopa Komisjoni algatatud projektis Preview (Prevention, Information and Early Warning), mille ülesanne on uuendada ja ühtlustada Euroopa riikides kasutatavaid metsade tuleohtlikkuse indeksi arvutamise meetodeid,” ütles EMHI peadirektor Jaan Saar. “Seoses metsatulekahjude ohtlikkusega inimeste varale ja isegi elule on väga oluline, et kõik riigid saaksid ühtmoodi aru näiteks Euroopa riskiolukordade kaardist – üheselt mõistetav indeks on seejuures suureks abiks.”

Indeksi arvutamisel võetakse aluseks õhutemperatuur, õhuniiskus, tuule kiirus, summaarne päikesekiirgus, pilvisus, sademed ja maapinna niiskus. Andmed temperatuuri, niiskuse, päikesekiirguse ja tuulekiiruse kohta saadakse rahvusvahelise ilmaennustuskontserni HIRLAM mudelist, sademete summad pärinevad nii vaatlusjaamadelt kui ka radariandmetest. Indeksit arvutatakse ja vajadusel edastatakse tarbijatele kaks korda päevas.

“HIRLAMi mudel on nii täpne, et võimaldab arvestada isegi paikkonna pinnamoodi,” selgitas Saar. “Ka andmed sademete kohta hõlmavad mitte ainult vaatlusjaama asukohta, vaid kogu käsitletavat piirkonda. Kõik see kokku annab põhjaliku ülevaate piirkonna tuleohtlikkusest ja tagab parema valmisoleku tulekahju kustutamiseks.”

Praegu on EMHI-l projektis osalemisega veel raskusi, sest puudub võimalus saada korrektseid radariandmeid sademete kohta ja puuduvad maapinna niiskusesisalduse andmed. “Kui 2008. aastal läheb käiku uus radar Sürgaveres ja leitakse lahendus maa niiskuse määramiseks, saame ka meie hakata metsade tuleohtlikkuse arvutamisel kasutama Euroopa ühtset indeksit,” lubas Saar.

Saare sõnul aitab tuleohtlikkuse indeks täiustada ka Eesti tuleohutuse kaarte, mida EMHI koostab Riigimetsa Majandamise Keskusele ja Päästeametile.

Lisainfo: Jaan Saar, Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi peadirektor, tel 666 0988,
509 0390.

 

Allikas: keskkonnaministeeriumi 19.12.07 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.