Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Rändlinnud tekitasid põllumeestele miljonite kroonide eest kahju (2007-12-18 06:55:30)

 

Jõgevamaal kahjustasid haned ja sookured viljapõlde 3,3 miljoni krooni eest.

 

Kuigi tänavu kevadel ja sügisel jäi läbi Eesti rännanud laglede, sookurgede ja hanede hulk mullusest väiksemaks, kahjustasid linnud viljapõlde enam kui eelmisel aastal. Kogu kahju küündib praeguste arvestuste kohaselt pea viie miljoni kroonini.

 

Üllatuslikult pole tänavu rändlinnud kõige enam kahju teinud mitte Lääne-Eestis ega sealsetel suurimatel saartel, vaid hoopis Jõgevamaal. Peipsi-äärse maakonna teraviljakasvatajate kahjude üle arvet pidava Jõgevamaa keskkonnateenistuse looduskaitse peaspetsialisti Mariliis Märtsoni sõnul taotlesid sealsed põllumehed hüvitiseks koguni 3,3 miljonit krooni. “Looduskaitseseaduse alusel aga hüvitab riik lindude tekitatud kahju kuni 50 000 krooni ulatuses ning selle tõttu makstakse põllumeestele pea 700 000 krooni,” viitas Märtson.

 

Kui Lääne-Eestis käivad põldudel end rändepeatustel nuumamas lagled ja sookured, siis Jõgevamaal valmistavad talunikele meelehärmi koos kurluutajatega raba-, lauk- ja hallhanede parved. “Siin kandis on suured põllumassiivid, samuti on palju järvesid, kus linnud saavad öösiti peatuda,” selgitas Märtson, miks on kahjusumma nii suur.

Linnud söövad viljapead tühjaks

 

Teada-tuntud rändlindude koondumispaikades Läänemaal aga hävitasid linnud viljasaaki mitu korda vähem. “24 talunikule tekitasid linnud kahju üle 800 000 krooni,” ütles Läänemaa keskkonnateenistuse looduskaitse spetsialist Helle Rennu, kelle sõnul hüvitatakse sellest peaaegu 600 000 krooni.

 

Mullusest enam maiustasid lagled ja sookured orase ning küpse viljaga ka Saaremaa põldudel. “Kui eelmisel aastal oli kahjusumma 165 000 krooni ringis, siis tänavu küündis see arvutuste järgi 344 000 kroonini,” tähendas Saaremaa keskkonnateenistuse looduskaitse peaspetsialist Mari Koppel-Lepik.

 

Hiiumaal küsivad sookurgede maiustamise tagajärjel kahju kannatanud neli talunikku hüvitiseks aga üle 127 000 krooni. “Kurekahjustused seisnesid kohapeal nähtud pildi järgi selles, et linnud söövad viljapead tühjaks ja tallavad vilja maha,” kirjeldas Hiiumaa keskkonnateenistuse keskkonnateabe spetsialist Annika Valk.

 

Põllumees pahandab

 

•• Saaremaal Lümanda vallas Karala piirkonnas teravilja kasvatav Endel Raun kannatas valgepõsk-laglede ja sookurgede tõttu kahju 106 000 krooni eest.

Mehel on põlde kokku paarisaja hektari ringis, kuid linnud tegid sellest puhta töö 40 hektaril. Seaduse kohaselt saab ta aga riigilt kompensatsiooniks vaid 50 000 krooni.

“Selle, mis kevadel lagledest järele jäi, sõid augustis sookured ära. Koristamise ajaks, kui vili küps, olid ainult tüükad püsti,” tähendas Raun mõrult. Rauna kirjelduste kohaselt panevad aplad rändlinnud peale kadakate nahka kõik, mis on põldudel vähegi meelepärane.

Raunale jääb praegune hüvitamiskord arusaamatuks: “Looduskaitsjad ei saa aru, et kompenseerivad ühte põldu aastas üks kord, aga lind teeb sel ajal talumehele kolm korda kahju.”

 

Allikas: www.epl.ee Ulvar Käärt

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.