Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ülevaade Põllumajanduse ja kalanduse ministrite nõukogu teemadest (2007-12-17 11:51:43)


17.-19. detsembrini toimub Brüsselis Euroopa Liidu Põllumajanduse ja kalanduse ministrite nõukogu, kus olulisemate teemadena on arutlusel taimekaitsevahendite turuleviimise eelnõu, aruanne lammaste ja kitsede elektroonilise identifitseerimise rakendamise kohta, määrus piiritusjookide määratlemise, kirjeldamise, esitlemise ja märgistamise kohta, piima turuolukorra aruanne ning veinireform.

Nõukogus esitletakse Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrust taimekaitsevahendite turule viimise kohta. Taimekaitsevahendite turule lubamise määruse põhiline eesmärk on tagada elanikkonna tervise, loomade tervise ja keskkonna parem kaitse, pöörates erilist tähelepanu vähekaitstud (lapseootel emade, väikelaste ja laste) elanikkonna kaitsele. Lihtsustuvad taimekaitsevahendite turule lubamise protseduurid ning eelnõu kohaselt on liikmesriikidel kohustus luua professionaalsete taimekaitsevahendite kasutajate koolitust käsitlev süsteem. Parema koolituse ja väljaõppe tagamisel tõuseb taimekaitsevahendite kasutajate teadlikkus ning väheneb taimekaitsevahendite väärkasutamine. Eesti toetab antud aruannet ja sealjuures poliitilise kokkuleppe saavutamist.

Arutlusele tuleb Komisjoni aruanne lammaste ja kitsede elektroonilise identifitseerimise rakendamise kohta. Komisjon esitab nõukogule aruande elektroonilise identifitseerimissüsteemi rakendamise kohta koos asjakohaste ettepanekutega, milles kinnitatakse elektroonilise identifitseerimise kohustusliku kasutuselevõtu kuupäev või muudetakse seda. Komisjon on teinud ettepaneku muuta elektroonilise identifitseerimine kohustuslikuks alates 31. detsembrist 2009. aastast, varasema 1. jaanuari 2008 asemel.
Eesti toetab määruse eelnõu vastuvõtmist ning elektroonilise identifitseerimise kohustuslikuks muutmise tähtaeg on Eestile vastuvõetav.

Nõukogus on arutlusel ka Euroopa Parlamendi ja Nõukogu eelnõu, millega  soovitakse parandada piiritusjookide kohta kehtivate määruste kohaldatavust, loetavust ja selgust ning koostada kahe piiritusjooke käsitleva määruse alusel üks määrus. Samuti soovitakse kohandada olemasolevad määrused vastavaks uutele tehnilistele nõuetele ja määrata kindlaks uute geograafiliste tähiste tunnustamise kriteeriumid. Eestile on määruse eelnõu juures olnud kõige olulisemaks küsimuseks viina definitsioon.

 

Eesti toetab määruse eelnõu vastuvõtmist. Nõukogu määruse eelnõu kohaselt, mis käsitleb veinituru ühist korraldust, tühistatakse ebatõhusad turutoetusmeetmed nagu mitmesugused destilleerimistoetused, eraladustamistoetus ja eksporditoetused. Samuti keelatakse suhkru lisamine veini rikastamiseks. Tunduvalt suurendatakse eraldisi Euroopa Liidu veinide müügi edendamiseks, eriti kolmandate riikide turgudel. Eesti jaoks on kõige olulisem puuvilja- ja marjaveinide märgistamise küsimuses olemasoleva olukorra säilimine. Viimases eelnõu kompromissversiooniga on saavutatud lahend, mille tulemusena on ka tulevikus võimalik märgistada puuvilja- ja marjaveine vastava liitnimetusega „…vein”. Nõukogus plaanitakse saavutada poliitiline kokkulepe.
Komisjon esitab ka piima turuolukorra aruande, milles sisaldub ettepanek suurendada liikmesriikide piimakvoote 2% võrra järgmise kvoodiaasta algusest, 1. aprillist 2008. aastal. Selle sammu tegemisel toetutakse soodsale turuolukorrale ja tulevikuprognoosidele ning paljude liikmesriikide poolt väljendatud soovidele.
Eesti toetab piimakvootide suurendamist 1. aprillist 2008. Põllumajanduse ja kalanduse ministrite nõukogu istungil osalevad põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, maaelu- ja kalanduspoliitika asekantsler Toomas Kevvai, välissuhete ja arenduse asekantsler Peeter Seestrand, toiduohutuse asekantsler Toivo Nõvandi, eurokoordinatsiooni büroo juhataja Kristina Uibopuu ning Eesti Vabariigi Alalises Esinduses ELi juures talituse direktor Olavi Petron.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 17.12.07 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.