Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Haruldase “Flora Livonica” taimepildid jõudsid kalendrisse (2007-12-17 00:02:47)

 

Tallinna Ülikooli Akadeemilise Raamatukogu teeninduspunktist (Rävala pst 10, 1. korrus) ja TLÜ suhtekorralduse osakonnast (Narva mnt 25, P-217) saab küsida endale 2008. aasta kalendrit, mille lehekülgi ehivad illustratsioonid raamatukogu Baltika ja haruldaste raamatute kogus säilitatavast “Flora Livonicast”. Kalendri hind on 47 krooni (suhtekorralduse osakonnast ostes) ja 55 krooni (raamatukogust ostes), tiraaž 500 tk.

“Flora Livonica ehk Liivimaal vabalt looduses kasvavate taimede pildid ja kirjeldused, kokku pandud mõnede kodu maa loodusloo sõprade abiga” sisaldab 19. sajandi alguse Liivimaa ning sellega piirnevate Eesti- ja Kuramaa taimede pilte ja kirjeldusi. Seda hakkas välja andma Riia arst Ernst Wilhelm Drümpelmann (1760–1830), kelle eesmärgiks oli võimalikult täielikult ja täpselt kirjeldada kodumaiseid taimi ja avardada kohalike elanike üldisi loodusloolisi teadmisi.

“Flora Livonicas” ei ole taimed reastatud klasside järgi, küll aga on nende määramisel lähtutud Linné taimesüstemaatikast. Iga taime juures on toodud ära selle saksa- ja ladinakeelne nimi, võimaluse korral ka eesti-, läti ning venekeelsed nimetused, taime kirjeldus, kasvukohad, õitsemise aeg ning juhised, kuidas taime igapäevaelus tarvitada.


Pildil võsaülane märtsikuu leheküljelt

“Flora Livonica” esimese vihiku tellijate hulgas olid Kuressaare, Tartu, Pärnu, Viljandi ja Valga kreisikoolid, Tallinna apteeker Johann Philip Beyer, Tallinna raamatukaupmees Bornwasser, Eestimaa maanõunik von Berg, Tallinna kaupmees Joachim Rudolf Hippius, kolleegiuminõunik ja rüütelkonna liige von Kotzebue, pastorid Koch ja Mickwitz ja parun von Uxkull Tallinnast.

Haruldast “Flora Livonicat” saab laenutada Tallinna Ülikooli Akadeemilise Raamatukogu Baltika lugemissaalist.

„Flora Livonica” kalendri andis välja Tallinna Ülikooli Akadeemiline Raamatukogu.

Lisateave: Krista Männa, Tallinna Ülikooli pressiesindaja, tel 640 9119, 515 6364; e-post krista.manna@tlu.ee.

 

Allikas: Tallinna Ülikooli 14.12.07 uudis.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.