Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Uue Maailma Selts algatas puude kallistamise päeva (2007-12-16 00:06:22)

 

Uue Maailma Selts algatas 15. detsembril ülemaailmse puude kallistamise päeva, et juhtida inimeste tähelepanu linnalooduse tähtsusele.

 

Enamikku Eesti keskkonnaorganisatsioone ühendab EKO ehk Keskkonnaorganisatsioonide Koda. EKO hindas parimaks keskkonnateoks Kose vallavolikogu otsust moodustada Rahkvälja maastikukaitseala, päästmaks karstiala killustiku kaevanduste rajamisest, vahendas Aktuaalne kaamera.

EKO kirve sai Tallinna linnavalitsus tahtmatuse eest piirata Tallinna autostumist ning planeeringute valdkonna korrastamist.

"Kuidagi tuleks kokku võtta see tahtmatus ja suutmatus," ütles Uus Ameerika Seltsi juhatuse liige Mari Jüssi. "Tallinna linnavalitsus, olenemata sellest, kes seal tegelikult parteipoliitiliselt ees on, ei ole hakkama saanud selle autostumise ohjamisega ja valglinnastumise ohjamisega. See on eelkõige linnaplaneerimise alane suutmatus või tahtmatus seda autostumise kasvu ohjata." 

Tallinna keskkonnatundlikud seltsid ja seltsingud on samuti ühinemas, sest nii on oma huve kergem tutvustada ja kaitsta. Esimene probleem, millega ühinenud organisatsioonid kavatsevad tegeleda, on maamaksu tõus, mis eriti rängalt tabab suurte kõrghaljastusega kinnistute piirkondi.  Teiseks on Tallinna teedevõrgu uuendamise plaanid, mille keskkonnakahju on ettearvamatu.

"Planeering, mis praegu käib oma aruteluringi ja tahetakse kiiresti-kiiresti vastu võtta, mis Tallinna tänavavõrkude ja kergliiklusteede planeering, mis on täiesti uskumatu lugu kõigi linnaosade jaoks," rääkis Uue Maailma Seltsi liige Erko Valk. "Igast linnaosast tahetakse läbi teha sellised magistraalid, mis otseselt kahjustavad elukeskkonda."
 
Ökopäeva pidavas Uues Ameerikas avati mahekauplus, mis pole lihtsalt pood.

"Selline mahekauplus nagu meil on, tähendab mitte ainult kauplust, vaid ka elustiili keskust," rääkis mahekaupluse omanik Merike Mätas. "Meil on kino, meil on kunstikäik, meil on pood - ja kõike seda tähendabki meie mahekauplus."

Uue Maailma Seltsi ettepanekul istutas Tallinna keskkonnamet Koidu tänavale 80 puud, asendamaks Sakala keskuse juurest maha saetud elujõulisi linnapuid. Uue Maailma Selts algatas täna ülemaailmse puude kallistamise päeva, et inimesed näeksid puid ja muud linnaloodust enda ümber.

 

Allikas: www.etv24 15.12.07, Kadi Alatalu.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.