Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kaamose käes kannatab 40% Soome täiskasvanutest (2007-12-16 00:05:18)

 

Talvise pimeda aja ehk kaamose põhjustatud tülikate häirete käes kannatab 40% 30-aastastest ja vanematest soomlastest, kinnitab Soome Rahvatervise Instituudi teadur Timo Partonen.

 

Tõsine kaamosehäire tabab iga sajandat soomlast, vahendas Helsingin Sanomat.

Halvimad kaamosekuud on november ja jaanuar, kui paljud kurdavad tegutsemistahte vähenemist ja väsimust. Detsembris virgutavad meid pühad ja jõulueelne rutt.

Pimedus põhjustab liigunisust, mistõttu tahaksime magada tund kuni kolm kauem kui suvel. Teine tüüpiline kaamosehäire on söögi- ja magusaisu kasv. Magusa söömine
ergutab kaamosehäirete all kannatajat.

Lõuna- ja Põhja-Soome elanike vahel ei ole suuri erinevusi kaamosehäirete all kannatajate arvus, kuigi Lapimaa polaaröö kaamos on teist laadi kui lühike päev lõunas. Põhjas võivad häired aga sageli olla raskemad.

Partoneni sõnul aitab kaamosehäirete vastu, kui teha kolm korda nädalas tund aega tervisesporti. Teine vahend on tund aega valgusravi hommikul kella kuue ja kümne vahel.

 

Allikas: www.etv24.ee 15.12.07, Heikki Aasaru

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.