Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kliimakõnelused venisid USA ja Euroopa vastuolude tõttu (2007-12-15 01:23:46)

 

Bali saartel 14. detsembril lõppema pidanud üleilmsel kliimamuutuste konverentsil kujunes tüliõunaks küsimus, kas riigid peavad kokku leppima kasvuhoonegaaside vähendamise protsentides.

 

USA pooldas seisukohta, et ELi pakutud eesmärk vähendada industriaalmaades kasvuhoonegaase 25–40 protsenti aastaks 2020, võrreldes 1990. aasta tasemega, ei ole teostatav ega mõistlik. Samas leeris oli ka Kanada, Euroopa Liit ei soovinud aga taganeda enne kõneluste viimaseid tunde.

 

Läbirääkimiste juhid püüdsid saavutada kompromissi lõppteksti abil, mis ei sisaldaks täpseid arve, kuid kinnitaks, et järgmise aastakümne lõpuks tuleb kasvuhoonegaaside hulk stabiliseerida ja rikkad riigid peavad selles protsessis olulist osa mängima, vahendas Briti meediakanal BBC.

 

«Miski pole kokku lepitud, kuni kõik pole kokku lepitud,» kinnitas kõnelustel ÜRO kokku kutsutud rahvusvahelise kliimamuutuste töörühma IPCC tegevjuht Yvo de Boer, kuid jäi tulemuste suhtes optimistlikuks. «Viimaste tundidega jõudsime üksteise seisukohtadele lähemale,» kinnitas ta.

 

Kokkulepped saavutati vähem vastuolusid tekitanud probleemide osas, nagu näiteks metsade kaitse. ÜRO peasekretär Ban Ki-moon andis visiidil Ida-Timoris probleemidest kuuldes eile teada, et naaseb täna Balile, et tulemuse saavutamisele kaasa aidata, kirjutas BBC.

 

Konverentsil esines ka äsja koos kliimateadlastega IPCCst Nobeli rahupreemia saanud USA endine asepresident Al Gore, kes kinnitas, et USA valitsus on võitlust kliimamuutustega pidurdanud.

 

Bushi administratsioon on rõhutanud, et liiga ranged piirangud takistavad majandusarengut ning oma panust peavad võitluses kliimamuutustega suurendama arenguriigid, nagu India ja Hiina, kellel Kyoto protokolli järgi kohustusi ei ole.

 

Kas teate?

• ÜRO egiidi all tegutseva rahvusvahelise kliimamuutuste töörühma IPCC uuringud ennustavad merepinna tõusu ja polaaralade jääkatte kiiremat sulamist kliima soojenemise tõttu.

• Praegu reguleerib kasvuhoonegaaside, eriti CO2 vähendamist ÜRO kliimakonventsiooni Kyoto lisaprotokoll, mille regulatsioonid ulatuvad aga vaid aastani 2012. Selle järglasleppe sõlmimise eeltööd tehti Bali konverentsil.

Kyoto protokolli pole ratifitseerinud USA, suurtel arenevatel riikidel pole selles kohustusi.

 

Allikas: www.postimees.ee 15.12.07.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.