Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Sinilind hakkab toetama Eesti ilmateadust (2007-12-14 10:37:25)


Esmaspäeval, 17. detsembril allkirjastavad Eesti Rahvuskultuuri Fondi nõukogu esimees Eri Klas ja väliseestlane Leo Rannaleet Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudis (EMHI) fondi Sinilind loomise, millega toetatakse ilmateaduse edendamist Eestis.

„Fondi loomise idee pakkus välja Rootsis elav väliseestlane Leo Rannaleet, seda just eesmärgiga edendada Eesti ilmateadust,“ ütles EMHI peadirektor Jaan Saar. „Fond põhineb erakapitalil ja selline algatus võiks olla eeskujuks ka teistele, kes vähegi soovivad tugevdada rahvuslikku kultuuri.“ Saare sõnul on ka ilmateadus üks osa Eesti kultuurist ja sellepärast paiknebki vastloodud fond Eesti Rahvuskultuuri Fondi koosseisus.

Sinilinnu fondi esimese sissemakse teeb Leo Rannaleet ja selle suurus on pool miljonit Eesti krooni. Fondi tuludest toetatakse ilmateaduse edendamist kolmes valdkonnas: iga-aastane enesetäiendamine välismaal operatiivse ilmaennustuse ja klimatoloogia alal; uurimistööd globaalkliima muudatuste mõjust Eesti looduslikule ja sotsiaalsele keskkonnale alates aastast 1865 ja Eesti purilennu saavutused ja teened atmosfääri-ja ilmastikunähtuste jälgimisel. „Leo Rannaleedi isa oli innukas purilendur, sellepärast pidas ta toetuste määramisel silmas ka purilendurite panust ilmastikunähtuste uurimisse,“ selgitas Saar.

Leo Rannaleet ise on meteoroloog, kes on pikka aega töötanud Ülemaailmses Meteoroloogia Organisatsioonis ja Rootsi Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudis. Samuti on ta oluliselt kaasa aidanud Eesti rahvusliku ilmateenistuse loomisele 90. aastatel.

Fondi toetusele saavad kandideerida kõik, kes tegutsevad neis kolmes valdkonnas. Toetuse määramise otsustab viieliikmeline fondi juhatus.

Fondi dokumendid allkirjastatakse esmaspäeval kell 12 Tallinnas Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudis (Toompuiestee 24).

Lisainfo: Jaan Saar, EMHI peadirektor, tel 509 0390.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 14.12.07 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.