Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Jõuluks kuuse tuppa toome, rõõmuks oma lastele… (2007-12-14 07:29:33)

 

Riigimetsa majandaja RMK haldab suurt osa Eestimaa rohelisest kullast – metsast ning seisab hea selle kestmajäämise eest.

 

Riigimetsas laiuvad kuusemetsad ligi 20% metsamaast ja kuusele siin meeldib kasvada. Samas on metsas palju selliseid kohti, kus kuuske sugugi näha ei taheta. Nendeks on näiteks kraavide kaldad, metsasihid, elektriliinide alused. Metsamehed raiuvad neis paigus kuused välja või jätavad kaunimad detsembrikuud ootama, et kuuske osta soovijatele rõõmu valmistada.

 

Kui soovid tuua tuppa ehtsa metsakuuse, siis enne soovi teostamist otsi üles metskond, kellega kaubad sobitada. Kuuske iseseisvalt metsast tuua ei tohi, küll aga võid küsimata riigimetsast koju tuua dekoratiivoksi, mis samuti meeleolu loovad ja sealjuures jääb puu edasi kasvama. Kuuse ostmisel RMK metskonnalt antakse Sulle müüja andmetega arve/maksekviitung, mis puukese transportimisel oma autoga on selle valdamise seaduslikkuse ainukeseks tõenduseks. Seda võib maanteel küsida keskkonnainspektor.

 

Riigimetskonnad jõulukuuskede kasvatamisega spetsiaalselt ei tegele, mistõttu sobiva puu leidmiseks tuleb vaeva näha. Et kuusk on varjutaluv puu, kasvab seda ka vana metsa all tihedalt koos. Sellised puud on hõredad ja võivad toas tunduda raagus rootsudena. Seevastu metsasihtidel ja kraavipervedel, kus valgustingimused on paremad, võib leida sihvakaid ja nägusaid puid.

 

Sõltuvalt metskonnast on kuuski võimalik ise raiuda või valida juba raiutud puude hulgast. Kui oled sobiva puukandidaadi leidnud, siis kontrolli enne lõpliku valiku tegemist puu värskust. Tõmba puuoks õrnalt näppude vahelt läbi. Kui puu on värske, jääb pihku vaid mõni üksik okas. Võid ka puud raputada ning kui mõned okkad maha kukuvad, viitab seegi tervele puule. On päris loomulik, kui puu keskelt pudeneb mõni pruun okas.

Kui puuga oled ilusti koju jõudnud, kuid ei plaani teda kohe ehtida, hoia teda jahedas kohas, näiteks rõdul või garaazhis, et soojus ei jõuaks kahjustada enne ehtima asumist. Ära unusta, et kuusk vajab värskuse säilitamiseks vett. Kuusejalg peab olema kogu aeg vees, sest kuivale jäädes moodustub kuuse alla kuivanud mahlast kork ning puu ei võta enam vett sisse ka siis, kui veenõu uuesti veega täita. Sellisel juhul peab võtma puu jala seest välja ja tollijagu tüve lühemaks lõikama. Kui esimesel ööpäeval kulub vähemalt 2 liitrit vett, siis igal järgmisel neelab puu vähemalt liitrijagu.

 

Head asjad nagu jõulud ei kesta kahjuks kaua ning ühel päeval tuleb kaunis kuusk toast välja viia. Mõtle ka selle toimingu peale. Ilmselt kõige kurvem on puurootsu prügikasti kõrval abitult vedelemas näha. Võiksid teha kasvõi luuavarre või siis lihtsalt ühe korraliku lõkke, mille paistel oma pere pühad ja pühadetooja väärikalt ära saata. Selle pealtnäha lihtsa teoga näitad, et suhtud loodusesse austusega. Miks mitte seada järgmiseks aastaks perele eesmärk istutada metsa paar noort kuusekest, millest tulevikus uued puud kasvaksid.

 

Sinule sobiva paiga leidmiseks vaata juuresolevat kuuski müüvate metskondade nimekirja. Täpsemalt saad teada, kui helistad otse metskonda toodud telefoninumbritel.

 

Kaunist jõuluaega!

 

Allikas: www.rmk.ee

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.